open-navfaktor-logo
search
Drugi o nama
CNN objavio priču o Sarajevu, opsadi i koronavirusu, Dodik nije želio davati izjave
Američki CNN objavio je danas priču o glavnom gradu Nosne i Hercegovine pod naslovom "Opsada Sarajeva trajala je godinama, sada se grad bori s COVID-19 bez kraja na vidiku".
01.05.2021. u 13:30
get url
text

- U brdima iznad Sarajeva, hiljade bijelih nadgrobnih spomenika nižu se niz padine, obilježavajući grobove samo nekih žrtava rata. Stalno ih podsjećaju na krvavi sukob ranih 1990-ih koji je odnio živote oko 100.000 ljudi. Ovaj grad, glavni grad Bosne i Hercegovine, bio je pod opsadom gotovo četiri godine, a samo u Sarajevu je umrlo 11.000 ljudi. Sada se grad bori sa sasvim drugom vrstom rata - piše CNN.

Navode da je posljednjih mjeseci pandemija COVID-19 odnijela živote tempom kakav nije viđen od opsade od prije skoro tri decenije.

- Između 1. marta i 28. aprila, 698 ljudi umrlo je od koronavirusa u gradu, prema podacima Vlade Kantona Sarajevo - sa prosječnom dnevnom smrtnošću između 13 10 u tim mjesecima. Opsada Sarajeva dnevno je u prosjeku imala sedam smrtnih slučajeva, uključujući borce, mada je zabilježila i jezive incidente masovnih žrtava, poput bombaškog napada na tržnici 1994. godine koji je odnio 68 života - piše CNN.

Njihovi novinari razgovarali su sa dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, Bakirom Nakašem, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, predstavnicima vlasti u FBiH. Prenijeli su svjedočenja Medihe Slatine čiji je suprug preminuo od koronavirusa, te Ramize Tahirović koja je izgubila nećaka.

Obratili su se i uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali on nije želio davati izjave ili ikoga staviti na raspolaganje za komentare.

Kompletnu priču na engleskom jeziku možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.