open-navfaktor-logo
search
MHM Robotics
CNC mašine trojice uspješnih momaka iz Tešnja uveliko na tržištu
U vrijeme kada se mladi sve češće odlučuju na odlazak iz Bosne i Hercegovine u uvjerenju da u našoj zemlji nema perspektive, trojica mladića iz Tešnja su odlučila svoja znanja ujediniti i pokrenuti vlastitu firmu. Muhamed, Harun i Medin su 15. augusta ove godine otvorili firmu MHM Robotics, a već sada prodaju svoju treću CNC mašinu.
25.12.2022. u 10:42
get url
text

Mladi, a već uspješni tim čine Muhamed Ljevaković (27) diplomirani ekonomista koji trenutno obnaša funkciju direktora MHM Robotics, Harun Hatkić (24) je mašinski inžinjer, a u firmi je zadužen za projektovanje i konstruisanje mašina te Medin Zukanović (24) kao magistar mašinstva u firmi radi na razvoju softwera i elektronike na mašinama.

Medin i Harun su prijatelji od malih nogu, a trio fantastiko je nastao zbližavanjem sa Medinovim rođakom Muhamedom. Kako kažu, tokom njihovog zajedničkog odrastanja, uvijek su razmišljali o pokretanju vlastitog biznisa, a ta tema je posebno bila aktuelna u studenstkim danima.

- Ovo je jedan od ideja za biznis koje smo imali. Prva ideja, vjerovali ili ne, bila nam je proizvodnja čačkalica. Tokom studiranja imali smo veliku želju da pokrenemo vlastiti biznis iz čega su se rodile mnogobrojne ideje, ali ideja za proizvodnju mašina bila nam je najprihvatljivija.

Sama ideja je nastala tako što je Harun pravio offroad vozilo za koje su mu bile potrebne gume koje se narezuju. Tako je on prvi uvidio potrebu za automatizovanom mašinom. Zbog toga smo prvo napravili tu mašinu za narezivanje guma, a zatim smo odlučili da nastavimo u polju proizvodnje mašina - prisjetili su se Muhamed i Medin. 

Kao još jedan razlog za odabir baš ove branše, perspektivni momci ističu da je automatizacija procesa jedna od vodećih tema globalno te da u tom polju uvijek mogu napredovati i razvijati biznis bez prevelikih početnih investicija. Trojica obrazovanih momaka su spojila svoja znanja i iskustva te hrabro pokrenuli start-up biznis.

- Pokretanje start-up kompanije u BiH je za nas bilo, u najmanju ruku, izazovno i riskantno. Na samom početku nismo dobili podršku koju smo očekivali, ali uprkos tome uspjeli smo napraviti značajne korake u ostvarivanju našeg cilja. Međutim, moramo istaći da smo imali podršku lokalnih privrednika koji su nam ustupili svoje prizvodne kapacitete što nam je pomoglo na početku.

Sam proces registracije kompanije nije trajao toliko dugo. Sve je bilo riješeno kroz možda dvije sedmice, a za proceduru registracije angažovali smo advokatsku agenciju – kazali su.

MHM Robotics je start-up biznis osnovan s namjerom razvoja poslovanja u oblasti proizvodnje automatiziranih mašina za različite namjene. Uprkos činjenici da se radi o mladom preduzeću kojeg su pokrenuli mladi ljudi, MHM nudi odličnu uslugu, koja je već prepoznata na domaćem tržištu.

- Trenutno nudimo usluge automatizacije procesa, projektovanja i proizvodnje mašina, robotikom, automatskom regulacijom, razvojem softwerea za naša industrijska rješenja. Ono što nudimo jeste cjelokupno rješenje za naše kupce, od projektovanja preko proizvodnje pa sve do servisa i održavanja naših proizvoda. Iako je mali vremenski period iza nas, do sada smo prodali dvije mašine, treća mašina treba biti isporučena do kraja mjeseca, a imamo naručene još dvije CNC mašine – zadovoljno su istakli uspješni poduzetnici.

Kako naglašavaju, trude se da cijena njihovih proizvoda prati cjenovni rang Kine i Turske, a da kvalitet proizvoda bude barem dva puta veći od njihovih mašina.

- Bitno je naglasiti da se cijena razlikuje od rješenja do rješenja. Mašine koje smo do sada projektovali koštale su od 20.000 KM do 200.000 KM. Uvijek kupcu ostavljamo na izbor više cjenovnih opcija shodno kapacitetu mašine, kvaliteti komponenti koje ugrađujemo i garantnom roku – kazali su vlasnici firme MHM Robotics.

MHM trenutno ima tri organizacione jedinice: Odjel za razvoj proizvoda, Odjel za finansije i ljudske resurse i Odsjek za proizvodnju i montažu. Sam duh start-up kompanije nameće involviranje svih zaposlenih u jednu integralnu cjelinu kako bi svi iz svake organizacione jedinice bili upoznati sa radom drugih i, kako kažu, kao takvi činimo jednu malu porodicu. Svaki od njih kao lični, ali i kao zajednički uspjeh ističu činjenicu da su, iako mladi, po završetku studiranja pokrenuli kompaniju te za kratak period ušli u sistem PDV-a. Međutim, za svakog od njih, njihov najveći uspjeh su njihovi projekti.

Perspektivni Muhamed, Harun i Medin kao poslovni uspjeh dodaju činjenicu da su nakon fakulteta pokrenuli kompaniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.