open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Članovi Predsjedništva s ministrom Pakdemirlijem: Nastaviti sa jačanjem saradnje BiH i Turske
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su ministra poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekira Pakdemirlija.
25.02.2021. u 16:00
get url
text

Predsjedavajući Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zadovoljstvo posjetom ministra Pakdemirlija, ističući da ona dolazi u važnom trenutku za razvoj ukupnih odnosa BiH i Republike Turske.

Sagovornici su ocijenili da je bilateralna saradnja izuzetno intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja i izrazili interes da se nastavi i u budućnosti. Daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje doprinijet će i posjeta članova Predsjedništva BiH zvaničnoj Ankari, na poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana. Potpisivanje Sporazuma o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, među kojima je i autoput Sarajevo-Beograd, će ojačati i učvrstiti već dobre bilateralne odnose. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Vladi Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na podršci i pomoći u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom pozdravljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, a samim tim i jačanju ekonomija dvije zemlje.

Govoreći o privrednoj saradnji, istaknuta je izuzetno uspješna poljoprivredna saradnja, u čijem segmentu Bosna i Hercegovina ima suficit. Sagovornici su izrazili spremnost da podrže inicijativu za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u oblasti šumarstva, kako bi se dala podrška saradnji u ovoj privrednoj oblasti. Podrška je pružena i potpisivanju protokola koji će regulisati saradnju i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kao što je ruralni razvoj, univerzitetska saradnja, sport i druge.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta izrazili zahvalnost na aktivnom i predanom angažmanu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça na realizaciji brojnih projekata u Bosni i Hercegovini, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.