Na početku sastanka je izražena zahvalnost visokom predstavniku EU Josepu Borrellu za posjetu, kao i za interes i posvećenost EU Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na globalnom planu, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da je regionalna posjeta visokog predstavnika EU prilika za razgovor sa partnerima na zapadnom Balkanu i za podršku EU reformama i prioritetima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini i utjecaju na sigurnost Evrope, te suočavanju sa ekonomskim posljedicama.

Izražena je zahvalnost Predsjedništvu BiH za podršku operaciji Althea, čiju je misiju visoki predstavnik Borrell obišao danas u sklopu posjete Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell jutros je stigao u posjetu Sarajevu. Ranije danas sastao se s predstavnicima vlasti i opozicije.