open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Članovi Predsjedništva BiH sastali se s austrijskim šefom diplomatije Linhartom
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su saveznog ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 
15.10.2021. u 10:05
get url
text

Na početku susreta, članovi Predsjedništva izrazili su dobrodošlicu novoimenovanom ministru vanjskih poslova Republike Austrije i čestitali na izboru na novu funkciju.  

Ministar je u pozdravnom obraćanju kazao da je odabrao zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu za prvu bilateralnu posjetu izvan Austrije, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina visoki prioritet vanjske politike Republike Austrije. Potvrdio je snažnu podršku Republike Austrije procesu evropskih integracija regije zapadnog Balkana, time i Bosne i Hercegovine.

Sigurnost i stabilnost cijele regije je ono čemu se daje akcenat ovom posjetom, a jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine su neizostavni za stabilnost regije, kazao je ministar i izrazio uvjerenje da je evropska perspektiva budućnost Bosne i Hercegovine i povezujući faktor za sve procese u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je rečeno da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose bez otvorenih pitanja te da ima osnova za daljnji uspješan razvoj sveukupne bilateralne saradnje.

Pozdravljen je intenzitet kontakata na na visokom i najvišem nivou, što svakako doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa te je izražena nada da će biti nastavljen.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Nakon ove dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Austrije, za ponedjeljak je predviđena posjeta predsjednika Parlamenta, a u decembru posjeta predsjednika Austrije Bosni i Hercegovini, što ide u prilog zainteresovanosti i podrške Republike Austrije za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak.

Također, izražena je podrška angažmanu i radu austrijskog i ujedno najvećeg kontingenta u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.