Izrazili su zadovoljstvo posjetom ministra Albaresa, ocijenivši da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije tradicionalno dobri i prijateljski.

Uputili su riječi zahvalnosti sagovorniku za dosadašnju dobru saradnju Bosne i Hercegovine i Španije, uz iskrenu želju da u narednom periodu bude dodatno unaprijeđena u svim relevantnim oblastima.

Zahvalili su na kontinuiranoj i snažnoj podršci Španije u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, ponovivši da u Bosni i Hercegovini postoji jedinstven stav o njenom evropskom putu.   

FOTO: Predsjedništvo BiH

Na sastanku je najavljen nastavak podrške Španije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i politici proširenja EU i tokom španskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2023. godine.

Ministar Albares istakao je da će Bosna i Hercegovina na evropskom putu uvijek u Kraljevini Španiji imati iskrenog prijatelja, a potvrda toga je i zaključivanje memoranduma o razumijevanju između ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije radi produbljivanja saradnje u oblasti evropskih integracija s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, kroz razmjenu iskustava i znanja, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Potpisan memorandum o razumijevanju i saradnji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije Joseom Manuelom Albaresom Buenom rekao je da Bosna i Hercegovina i Španija imaju odlične političke odnose, bez ikakvih nesporazuma i otvorenih pitanja, javlja Anadolija.

Poželio je toplu dobrodošlicu španskom ministru koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

- Nadamo se da će ovi naši susreti biti česti, već smo se dva puta susreli u ovom kratkom periodu mog mandata na mjestu ministra vanjskih poslova. Za nas jedna od najznačajnijih posjeta u ovom mandatu iz nekoliko razloga. Prije svega, dokazano prijateljstvo između Španije i Bosne i Hercegovine pretočeno u odlične političke odnose, bez ikakvih nesporazuma i otvorenih pitanja. I nadam se sa prostorom kojeg ćemo vrlo brzo popravljati u oblasti ekonomije, gdje sigurno možemo u oblasti trgovinske razmjene, izvoza, uvoza, turizma napraviti mnogo iskoraka - rekao je Konaković.

FOTO: AA

Tokom današnjeg sastanka potpisan je i memorandum o razumijevanju i saradnji.

- Raduje me što smo upravo potpisali memorandum o razumijevanju i saradnji koji nam garantuje savjete, tehničku i svaku drugu pomoć od strane Španije na našem putu ka Evropskoj uniji. Što će biti jako značajno, ne samo zbog činjenice da će Španija predsjedavati od 1. jula, nego i zbog činjenice da kao jedna od vodećih zemalja EU može mnogo pomoći Bosni i Hercegovini na našem evropskom putu. Otvorili smo nekoliko važnih pitanja, nastavili naše razgovore sa Minhenske konferencije, gdje smo se prvi put sreli. Razgovarali smo i o tome kako u Bosni i Hercegovini veliki procenat ljudi i dalje podržava evropski put Bosne i Hercegovine - 77 procenata - naglasio je Konaković.

Pozvao je, kako je kazao, "naše prijatelje na dva važna ekonomska događaja", a to su Sarajevo Business Forum i Mostarski sajam.

Španiju zanima veće prisustvo na Zapadnom Balkanu

Ministar Bueno doputovao je na sarajevski aerodrom u prijepodnevnim satima.

- Bosna i Hercegovina je moja druga stanica na mojoj turneji na Zapadnom Balkanu tokom koje želim prenijeti lično obnovljeno zanimanje Španije za regiju i našu podršku njenom pridruživanju Evropskoj uniji koje će činiti dnevni red našeg predsjedavanja - kazao je Bueno.

Na sastanku sa Konakovićem govorio je o zanimanju Španije da ojača i poveća svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu.

- I da to učinimo u svim oblastima - ekonomskim, kulturnim i trgovinskim. Između Bosne i Hercegovine i Španije postoji dug put na kojem treba da povećamo našu trgovinsku razmjenu. Bosna i Hercegovina je u srcu mnogih Španaca - pojasnio je Bueno.

Pozvao je na brzo formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

- Za nešto više od dva mjeseca Španija će predsjedavati Vijećem Evropske unije, a tokom tog perioda želi da radi na proširenju. Dijelimo interes u mnogim oblastima. Govorili smo i o ilegalnoj i nepravednoj agresiji Rusije protiv Ukrajine. Španija će podržati Ukrajinu koliko god bude trebalo, sve dok se mir ne vrati na ukrajinsku teritoriju - poručio je Bueno.