open-navfaktor-logo
search
New York
Članice Vijeća sigurnosti UN-a zabrinute situacijom u Bosni i Hercegovini
Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se danas nakon govora visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji su mnogi predstavnici ocijenili kao zabrinjavajući.
11.05.2022. u 18:19
get url
text

Predstavnik Brazila Ronaldo Costa Filho izjavio je da njegova zemlja podržava BiH na putu ka političkoj stabilnosti, ali je izrazio žaljenje zbog izvještaja visokog predstavnika u kojem se navodi da postoje elementi unutar BiH koji koče napredak.

- Iako međunarodna zajednica podržava BiH, postoje odgovornosti i aktivnosti koje mogu samo narod i njegovi predstavnici uraditi. BiH može postati potpuno funckionalna zemlja ako se narod tome posveti - kazao je Filho.

Predstavnica Velike Britanije pri Vijeći sigurnosti UN-a Barbara Woodward kazala je da od ključne važnosti imati potpuno otvoren i informisan dijalog o situaciji u BiH.

- Izvještaj visokog predstavnika Schmidta oslikava zabrinjavajuću situaciju. Postoji politički zastoj i nestabilnost. Posebno smo zabrinuti zbog aktivnosti Milorada Dodika, koji nastoji da uspostavi zasebnu vojsku Republike Srpske. Ovo je veoma opasno i rizikuje nastanak konflikta. Moglo bi dovesti poništavanja teško postignutog mira i napretka - kazala je Woodward.

Woodward je izrazila podršku Daytonskom sporazumu, kao i prisustvu NATO-a i EUFOR-a.

- Velika Britanija pozdravlja povećano prisustvo EUFOR-a. U potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i strukturu zemlje, kao jedinstvene države sa dva entiteta - kazala je ona.

Podsjetila je da je Britanija nedavno iskoristila svoj režim sankcija svima onima koji prijete integritetu BiH, kazavši da podržavaju ulogu OHR-a i njegovo razumno korištenje izvršnih ovlaštenja.

- Osuđujemo svaki pokušaj da se potkopa Ured visokog predstavnika. Ovo nije u interesu naroda BiH i predstavlja prijetnju regionalnoj sigurnosti - zaključila je predstavnica Velike Britanije.

Predstavnica Irske pri UN-u Geraldine Byrne Nason rekla je da Irska podržava put BiH ka EU, ali da lideri moraju sarađivati kako bi došlo do napretka.

- Irska također u potpunosti podržava Ured Visokog špredstavnika i osuđuje političku retoriku koja dijeli. Smatramo da je nedopustivo da se u 21. stoljeću negira genocid i glorificiraju ratni zločinci - kazala je ona.

Nason je također izrazila zabriunutost zbog odlaska velikog broja mladih ljudi i nedostatka žena u politici.

- Pozivamo političare i donosioce odluka da povećaju napore na ispunjavanju prioriteta EU koji bi doveli do ulaska BiH u EU - kazala je ona.

Francuska predstavnica Nathalie Estival-Broadhurst izrazila je zabrinutost zbog političke krize, blokiranja državne vlasti i jednostranih akcija koje su rezultirale prijenosom državnih ovlasti na Republiku Srpsku.

- Pozivamo sve lidere da nastave dijalog i kompromise i osiuguraju napredak. Građani BiH imaju pravo na učinkovite državne institucije - kazala je Estival-Broadhurst.

Pozvala je na usvajanje budžeta za održavanje izbora jer "građani BiH imaju pravo da biraju predstavnike vlasti bez obzira što nije postignut sporazum o novom izbornom zakonodavstvu."

- Pozdravljamo međunarodno prisustvo u BiH bez kojeg ne bi bilo stabilnosti u BiH. Mi ćemo uložiti velike napore u stabilnost u BiH - kazala je ona.

Najavila je konefrenciju o zemljama zapadnog Balkana krajem juna.

Predstavnik Kine Liu Zhenmin kazao je da biranje strana od zapadnih zemalja nije rješenje problema.

- Osuđujemo unilateralne sankcije koje su uvedene od zapadnih zemalja i smatramo da to ne može dovesti do trajnog mira - kazao je on.

Također je izrazio podršku da će EUFOR nastaviti igrati kontsruktivnu ulogu u sigurnosti BiH i boriti se protiv terorizma.

Predstavnica Ruske Federacije osudila je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i zahtijevaju da se međunarodna zajednica prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Osudili su vježbu EUFOR-a u Republici Srpskoj u martu i kazali su da je to uvelo strah među stanovnike BiH.

Također su osudili korištenje bonskih ovlasti predstavnika OHR-a.

- BiH neće imati mir i stabilnost sve dok se strane države miješaju u unutrašnja pitanja države - kazala je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.