open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika demantirala Faruka Kapidžića
Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nedavno je rekao da "već pola godine se vrše raznorazni napadi na ovu državnu instituciju od institucija i pojedinaca iz RS-a, tako da je i članak sa portala Srpska.info u tom smislu orijentisan".
20.01.2023. u 21:55
get url
text

VEZANI TEKST - Kapidžić o napadima iz RS-a na Komisiju za nacionalne spomenike: Ako SNSD ne vlada institucijom...

Kapidžić se referirao na pisanje portala Srpska.info gdje pozivajući se na neimenovani izvor piše da "Komisijom koja odlučuje šta će u BiH biti nacionalni spomenik dominira samo jedan narod – Bošnjaci, te da je određeni broj zaposlenih ekspresno promijenio nacionalnost, kako bi zadržali pozicije".

- Iz članka se vidi čisti fašizam i odnos spram slobode izjašnjavanja pojedinih ljudi, tako da to ne začuđuje ljude koji su ovdje jer su tome bili izloženi i u proteklom periodu, a sve s ciljem ovladavanja državnom institucijom. S obzirom na to da su dosta ostalih institucija savladali i to baš po principu da faktički Bošnjaka i Hrvata ima vrlo malo, a veliki broj je Srba koji upravljaju tim institucijama. Tako da u generalnom zbiru u državnim institucijama naše zemlje tu daleko najviše fali Bošnjaka i to analizom svako može da spozna – kazao je Kapidžić.

Ističe da je sasvim jasno da, "princip po kojem djeluje politika SNSD-a, preko člana Komisije u instituciji, stari provjereni princip – ako SNSD ne vlada tom institucijom, treba je anulirati i uništiti".

Na ovakve izjave Kapidžića reagirala je članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Anđelina Ošap Gaćanović.

- Odgovorno tvrdim da nisam uradila ništa što nije u skladu sa mojim ovlaštenjima datim Aneksom 8 Dejtonskog sporazuma, a to je insistiranje na radu Komisije u skladu sa dosljednim provođenjem Aneksa 8 i protivljenje zloupotrebi ovlaštenja člana Komisije i institucije. Neistinit je navod Faruka Kapidžića da je "poduzet napad na instituciju od strane Republike Srpske i pojedinaca"; to je takođe laž iznesena u javnost čiji je cilj negativizacija Republike Srpske i člana Komisije iz Republike Srpske. Komisija nije zaprimila nikakav dopis od Vlade Republike Srpske, niti neke institucije iz Republike Srpske kojom je "napadnuta".

U tom smislu, Farukova izjava je neistinita i jedini joj je cilj moja lična i profesionalna deskreditacija u javnom prostoru i širenje negativne slike u medijima o Članu Komisije iz Republike Srpske. Osim toga, ovakva izjava ima tendenciju da dovede do ugroženosti moje lične bezbjednosti.

U tekstu se Faruk referiše na fašizam i nacizam, prema članu Komisije iz Republike Srpske, ili možda prema cijelom srpskom narodu, što je najoštrija uvreda izrečena prema članu Komisije koja se može zamisliti i ne može biti niti sekunde tolerisana - poručila je Anđelina Ošap Gaćanović.

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.