open-navfaktor-logo
search
Akcija u Visokom
Član zloglasne porodice: Zenički specijalci prilikom hapšenja ranili "hajduka iz Gornje Zimče"
Ganić je, inače, višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene porodice o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o porodici koja terorizira cijeli kraj
23.06.2019. u 10:54
get url
text

Specijalci MUP-a Zeničkog kantona sinoć su prilikom hapšenja u naselju Gornja Zimča kod Visokog ranili 35-godišnjeg Bajazida Ganića, zvanog Beli iz tog mjesta, višestrukog povratnika u činjenju krivičnih djela, saznaje Faktor.

On se trenutno nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica na posmatranju, gdje ga čuvaju pripadnici policije, a kako nezvanično saznajemo ranjen je u desnu natkoljenicu. Povrede su ljekari okarakterisali kao lakše.

Formiran policijski štab

Akcija hapšenja Bajazida Ganića provedena je oko 20 sati, a izveli su je policijski timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a ZDK i Policijske stanice Visoko, nakon što je za njim raspisano nekoliko centralnih i operativnih potraga zbog izvršenja teških krivičnih djela.

O kako opasnoj i nepredvidivoj osobi se radi svjedoči i činjenica da je policija oformila poseban operativni štab zadužen za njegovo hapšenje. 

- Budući da se radilo o višestrukom izvršiocu teških krivičnih djela, za kojeg se raspolagalo pouzdanim operativnim podacima da posjeduje vatreno oružje, i koji je u proteklom periodu svojim ponašanjem izazivao strah i uznemirenost mještana Visokog, Kiseljaka i drugih susjednih općina, formiran je operativni štab, koji je u skladu sa prikupljenim operativnim podacima i saznanjima na terenu, rukovodio akcijom, izdavao naredbe i koordinirao svim aktivnostima. Prilikom lišenja slobode, od policijskih službenika je upotrijebljeno službeno vatreno oružje, budući da se lice oglušilo o naredbe izdate od strane policijskih timova i isto je tom prilikom iskazalo namjeru da će ugroziti sigurnost policijskih službenika - saopćeno je, uz navođenje inicijala uhapšenog,  iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Na mjestu hapšenja sinoć je započet uviđaj, koji obavljaju pripadnici Sektora krim - policije MUP-a ZDK, a kojim rukovodi dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, naveli su iz policije.

Ganić je, inače, višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene porodice Ganić iz Gornje Zimče, o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o porodici koja terorizira cijeli kraj.

Kako su tada izvještavali mediji u našoj zemlji, hapšeni su i prijavljivani svi - otac Smajil, majka Džemila, te sinovi Ahmed, Bajazid, Rasim i Bekir.

Situacija je kulminirala još 2005. godine kada se zbog terora ove porodice diglo cijelo selo, a mještani su protestvovali ispred lokalne policije. Tome je prethodila tuča u kojoj je otac Smajil nožem teško povrijedio prvog komšiju.

Seljani, bijesni zbog toga što je njihov komšija umalo izgubio glavu od noža Smajila Ganića, podigli su se na noge i krenuli u linč - prebili mu ženu Džemilu, demolirali im kuću, pa čak i psa pretukli.

Iz policije se tada moglo čuti kako ova porodica decenijama terorizira ne samo cijelo cijelo selo, već i cijelu općinu Visoko i susjedne općine, a policijska statistika porodicu Ganić čini vjerovatno rekorderima u kršenju zakona u BiH.

Mediji su još prije 12 godina pisali o teroru Ganića nad mještanima         IZVOR: INFOBIRO

Pljačke, krađe, tuče, ozbiljna razbojništva, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove porodice, a policija ih je, uz upotrebu sile, hapsila i po više od deset puta u toku jedne godine.

Posljednja u nizu presuda izrečenih Ganićima je iz augusta 2017. godine, a izrekao ju je Kantonalni sud u novom Travniku. Tom presudom, braća Bajazid i Rasim Ganić osuđeni su na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Njih dvojica su proglašeni krivim što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu "Mutapov Han" u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Prijetili sudiji

Deset godina ranije, u oktobru 2007. godine, Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora, zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK - razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije...

Između ostalog, tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.

- Vidjećemo se mi za sedam - osam godina. Naći ćemo te mi - poručila su tada braća Ganić zeničkom sudiji Enesu Malićbegoviću i sudskom vijeću nakon izricanja presude.

Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici "ležao" zbog ubistva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.