open-navfaktor-logo
search
Upetljana i ambasada
Član Vučićevog SNS-a: Paravojna formacija Wagner djelovala je u Srbiji, napravimo otklon od Rusije
Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz kazao je kako "Srbija bira između mjesta u Evropi i azijske despotije".
06.05.2022. u 10:26
get url
text

Istaknuti član stranke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića smatra da bi se trebao napraviti jasan otklon od Rusije, a spomenuo je i aktivnost ruske paravojne formacije Wagner u našem istočnom susjedu.

VEZANI TEKST - EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici

- Humanitarni centar u Nišu nije opravdao svoje postojanje. Obzirom na situaciju u našim medijima, ili slučajeve "na dugme" organizovanih demonstracija, nekada i nasilnih, kao što je bio slučaj u ljeto 2020. u kojima su učestvovali i neki Rusi pripadnici Wagnera.

To je činjenica, jer smo ih hapsili. Meni to govori da je veliki broj diplomata u Ruskoj ambasadi uključen u djelovanja protiv interesa Srbije. Naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju - kazao je Šormaz za Danas.rs.

Podsjetimo, Evropska unija je krajem prošle godine uvela sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja. Prema posljednjim informacijama pripadnici Wagnera angažovani su i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

S obziorom da je i Bosna i Hercegovina interesna sfera Rusije, ne može se isključiti da su pripadnici Wagnera na neki način djelovali ili djeluju u našoj državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.