open-navfaktor-logo
search
Nakon 14 godina
Član grupe Darka Eleza nagodio se sa Tužilaštvom BiH
Milosav Vesković pristao na kaznu od osam godina zatvora zbog učešća u pljački transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica
26.09.2019. u 11:18
get url
text

Milosav Vesković (41), član grupe Darka Eleza, sporazumno je priznao krivnju za krivična djela organiziranog kriminala i razbojništava počinjena tokom 2005. godine,a za koja je optužen u predmetu "Lutka".

Kako je saopćeno iz državnog Tužilaštva, sukladno sporazumu, za Veskovića je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od osam godina, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela.

Vesković je ranije, podsjećamo, izdvojen iz predmeta "Lutka" jer je više godina bio nedostupan bh. organima gonjenja.

Ovoj grupi se sudilo zbog više ubistava, razbojništava, pranja novca, pokušaja ubistva i drugih djela počinjenih od 2005. godine. Predmet u odnosu na njega i još neke pripadnike grupe razdvojen je ranije u odnosu na proces koji se u Sudu BiH vodio protiv Bojana Cvijana i još 12 osoba (predmet "Lutka"), koje su pravomoćno osuđene na skoro 100 godina zatvora.

Veskoviću je u tom predmetu na teret stavljeno učešće u pljački transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica.

Vesković je prošle godine izručen iz Hrvatske, gdje je služio trogodišnju zatvorsku kaznu u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu. Uhapšen je u Hrvatskoj 2015. godine, zajedno sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca. Za njim je potjernicu tada raspisala i Bosna i Hercegovina, ali i Austrija zbog sumnje da je da je kao član bande "Pink Panther", prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Vesković je prošle godine dobrovoljno pristao na izručenje BiH.

On je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, zbog brojnih pljački benzinskih pumpi.

Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još peterica muškaraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.