open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Član FETO-a uhapšen na Kosovu osuđen na osam godina i devet mjeseci zatvora
Sud u Istanbulu je Kahramana Demireza osudio na osam godina i devet mjeseci zatvora za krivično djelo "članstvo u terorističkoj organizaciji". Oslobođen je optužbi za krivično djelo "međunarodna špijunaža"
26.12.2019. u 16:43
get url
text
Istanbul sud

Pripadnik terorističke organizacije FETO, koji je krajem marta prošle godine u operaciji Turske obavještajne službe (MIT) uhapšen na Kosovu i prebačen u Tursku, osuđen je na osam godina i devet mjeseci zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Pred 30. Krivičnim sudom u Istanbulu danas je izrečena presuda Kahramanu Demirezu, koji je optužen za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, odgovornoj za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine.

Demirez, koji je ročištu prisustvovao u pratnji advokata, tokom svog izlaganja negirao je vezu s terorističkom organizacijom, odbacio sve što mu se stavlja na teret i zatražio oslobađajuću presudu.

Potom je pročitana presuda, prema kojoj je Demirez osuđen na osam godina i devet mjeseci zatvora za krivično djelo "članstvo u terorističkoj organizaciji". Oslobođen je optužbi za krivično djelo "međunarodna špijunaža". 

MIT je krajem marta 2018. godine, u saradnji s kosovskim obavještajnim uredom, izveo uspješnu antiterorističku akciju protiv terorističke mreže FETO-a na Balkanu. Tokom akcije uhvaćeni su Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Riječ je o istaknutim članovima terorističke organizacije FETO za kojima su ranije raspisane potjernice u Turskoj. Uhvaćena šestorka je predata turskim nadležnim organima na dalje procesuiranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.