Svakodnevna bitka policije i krijumčara migranata ne prestaje. U ovaj očigledno unosan posao uključeni su mnogi mešetari sa lijeve i desne obale Drine i Save, baš zbog novca koji na taj način može da se zaradi.

Jer samo za prebacivanje migranata preko Drine i njegov transport do granice sa Hrvatskom, košta oko 500 eura. Ali ako se radi takozvana kompletna usluga, tačnije dovođenje izbjeglica od Beograda do Drine, osigurava njihov prelazak granice i prebacivanje u Hrvatsku, onda je cijena oko 1.500 eura. Ovim poslom bave se samo "iskusni", koji svoje mutne poslove nisu prekidali ni dok je trajao rat u BiH i Hrvatskoj.

Na Drini kod Lipničkog Šora, nedaleko od Loznice, niklo je pravo pristanište za trgovinu ljudima, čiji se vlasnik po lokalnim kafićima hvalio da je od ovog posla zaradio više od 100.000 eura. Sa druge strane, nijedna inspekcija koja bi trebalo da se bavi nelegalnom gradnjom u pojasu rijeke, nije ni pipnula ovaj objekat, ni mnoge druge njemu slične.

Prije nekoliko dana lisice su stavljene na ruke šesterici iz Loznice, Ljubovije i Beograda baš zbog šverca migranata. Ova grupa uspjela je da prokrijumčari za tri mjeseca više od 200 migranata. Ali su na kraju ipak dolijali. Mešetari su upali u "mrežu" inspektora BIA-e iz ovog kraja, pa se po ko zna koji put pokazalo da mešetarima nema spasa kada je BIA u akciji.

Uz trgovinu ljudima, u posljednje vrijeme sve je unosniji i šverc lijekova, koji su znatno skuplji u BiH nego u Srbiji. Policija i u ovom segmentu borbe protiv kriminala postiže dobre rezultate, pa su zaplijene medikamenata gotovo svakodnevne, objavile su novosti.rs