open-navfaktor-logo
search
Tržište
Cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije: Nafta pojeftinila skoro za trećinu
Cijene nafte srušile su se gotovo za trećinu nakon što je Saudijska Arabija pokrenula agresivni cjenovni rat sa Rusijom.
09.03.2020. u 08:52
get url
text

Cijene nafte doživjele su najveći jednodnevni pad još od od rata u Zaljevu 1991. godine, pošto Saudijci prijete da zatrpaju tržište želeći tako kazniti Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje, piše Financial Times.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni dojučerašnji saveznici, na čelu s Rusijom, duže su se vrijeme pridržavali dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,7 miliona barela dnevno kako bi se podržale cijene nafte, koje su pod pritiskom zbog prevelike proizvodnje.

Posljednjih su sedmica, međutim, pod dodatnim pritiskom zbog strahovanja da će širenje koronavirusa izazvati usporavanje rasta ekonomije, a time i potražnje za naftom. Ranije je cijena nafte za sedam dana pala sa 55 na 32 dolara, a neki stručnjaci navode da je kolaps cijena nafte tek počeo. Sve dolazi u jeku bojazni da će epidemija koronavirusa pogoditi globalni ekonomski rast.

Analitičari dodaju kako će cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije vjerovatno biti ograničen i taktički. Ističu, međutim, da bi sadašnja kriza mogla potrajati nekoliko sedmica ili mjeseci dok cijene ne budu dovoljno niske, a tada bi moglo doći do kompromisa i novog dogovora OPEC-a i nezavisnih proizvođača.

Posljednjih su sedmica cijene nafte ionako bile pod snažnim pritiskom zbog širenja koronavirusa u svijetu, što će izazvati usporavanje rasta globalne ekonomije, a time i potražnje za naftom. Zbog toga su od početka godine do kraja prošle sedmice cijene nafte pale za otprilike 30 posto. Nakon današnjeg pada, minus u odnosu na početak godine je na otprilike 50 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.