open-navfaktor-logo
search
Dnevni izvještaj
Civilna zaštita KS: Izlili se Rakovički potok, Krdenik, Zujevina, poplavljeni lokalni putevi
Uslijed obilnih kišnih padavina u toku noći došlo je do porasta nivoa svih vodotoka na području Kantona Sarajevo i povećane opasnosti od poplava, te izlijevanja lokalnih potoka.
18.01.2023. u 10:14
get url
text

Kako su saopćili iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, ekipe su bile na terenu i u koordinaciji s općinskim službama civilne zaštite preduzimali neophodne mjere i aktivnosti na spriječavanju i otklanjanju opasnosti od poplava.

- Na području Općine Ilidža u toku noći došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka u ul. Rakovačka cesta i Plantaže, poplavljen je dio ulice i okolnog zemljišta, dok je u ul. Kovačavac došlo do izlijevanja kanalizacije u prizemlje objekata. Glavni vodotoci Bosna, Željeznica, Dobrinja i Kasindolska su u svojim koritima. Ekipe civilne zaštite su konstantno na terenu i preduzimaju neophodne mjere zaštite i spašavanja. Na području Općine Ilijaš došlo je do izlijevanja rijeke Bosne na lokalni put Ozrenka – Malešići, ali to se, po informacijama od Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, dešava vrlo često i trenutno nema opasnosti po objekte – saopćili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

U Općini Hadžići došlo je do izlijevanja potoka Kradenik u MZ Pazarić u ul. Bjelašnička, koji je poplavio dvorište i jednu kuću.

- Na području MZ Pazarić došlo je i do izlijevanja rijeke Zujevine koja je poplavila poljoprivredno zemljište i ugrozila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u ul. Omladinska, Bjelašnička i Kahrimani. Došlo je i do izlijevanja i potoka Bjelašnica i Korča na nekoliko lokacija, a koji su poplavili dio lokalnih puteva i ugrozili nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Ekipe civilne zaštite sa općinskim službama zaštite i spašavanja su na terenu i preduzimaju mjere na otklanjanju opasnosti od poplava. Rijeka Bosna se izlila na poljoprivredno zemljište u blizi firme Messer. Na području ostalih općina svi vodotoci su u svojim koritima.Prema informacijama dobivenim od dežurnih Elektrodistribucije sa hidrocentrale Bogatići, jutros u 06.17 sati stanje akumulacije je zadovoljavajuće, nivo vode je 240 cm, a gornja granica je 290 cm – stoji u redovnom izvještaju Civilne zaštite Kantona Sarajevo za 18. januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.