open-navfaktor-logo
search
Žele mir
Civili evakuisani iz Donbasa u Rusiju ne gube nadu za skorim povratkom
Civili evakuisani u Rusiju iz regije Donbas na istoku Ukrajine, koja je pod kontrolom proruskih separatista, nadaju se da će se ubrzo vratiti svojim domovima.
23.02.2022. u 11:16
get url
text

Evakuacije započete 18. februara iz Donjecka i Luganska, u regiji Donbas, koji su pod kontrolom proruskih separatista, se nastavljaju.

Ekipa novinara, koja prati evakuacije u ruskoj regiji Rostov u blizini ukrajinske granice, razgovarala je sa civilima koji su ovih dana zbog rasta napetosti bili primorani napustiti svoje domove.

Civili koji prođu potrebne kontrole po dolasku u regiju evidentiraju se i smještaju u šatore i privremene kampove. Jedan dio civila smješten je u nekadašnji studentski dom u gradu Šahti, u oblasti Rostov. Evakuisani civili nadaju se da će se što prije vratiti svojim domovima.

Privremeni smještaji na četiri lokacije

Irina Borisenko, iz općine Šahti, kazala je da su većina evakuisanih stariji, žene i djeca.

- Civile koji dolaze prvo evidentiramo i daju im se potrebni dokumenti, na osnovu kojih dobijaju potrebnu pomoć - kazala je Borisenko.

Navela je također da se evakuisani testiraju na COVID-19 punktovima, te dodala kako se u gradu Šahti trenutno nalaze četiri odvojena privremena smještaja za evakuisane civile.

Julija Nemceva među evakuisanim je iz regije Donjeck. Kazala je da radi kao asistentica na fakultetu te kako nastavlja komunikaciju sa svojim studentima online.

Napominjući da ne želi ostati u Rusiji, Nemceva, koja je majka troje djece, kazala je:

- Naravno da se želim vratiti. Vratit ćemo se kada se situacija smiri jer moj suprug, kuća, posao, sve je tamo. Želim živjeti u miru.

Podsjetila je kako su do 2014. godine živjeli u miru, te dodala:

- Svi smo živjeli u jednoj državi, mirno i spokojno, do 2014. godine. Ljudi su se slagali. Željela bih se vratiti u to vrijeme.

Težak put

Evgenija Volkovaja, starica iz Luganska, kazala je kako je iz Ukrajine stigla autobusom.

- Put je bio vrlo težak. Ja sam bolesna i uzimam lijekove. Osjećam se jako loše - kazala je.

Naglasila je kako se nada da će se što prije vratiti u Lugansk.

- To je moja domovina. Tu sam rođena i živjela. Stoga se želim vratiti u svoju domovinu - zaključila je.

Strah od vojne ofanzive

Tenzije u istočnoj Ukrajini su dramatično porasle ove sedmice, uz sve veći broj kršenja primirja, granatiranja i evakuacije civila iz proruskih separatističkih regija.

Zapadne zemlje optužile su Rusiju da je okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Moskva je više puta negirala bilo kakav plan za invaziju Ukrajine i umjesto toga optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije kroz širenje NATO-a prema njenim granicama.

Rusija je u ponedjeljak priznala ukrajinske separatističke regije, takozvane republike Donjeck i Lugansk. Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojne države najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.