Iz Memorijalnog centra ističu da se sada ovoj aktivnosti moguće priključiti i online putem.

- Pored oficijelnog snimanja koje realiziramo u Tuzli, Mostaru, Stocu, Sarajevu i Srebrenici sa oko 150 učesnika i učesnica, kojim ćemo obuhvatiti čitanje cijelog spiska 8.372 osobe ubijene u genocidu sa Zida sjećanja, omogućili smo svim zainteresiranim da se samostalno snime u svojim domovima, te pročitaju imena 20 do 30 osoba za spiska ubijenih u genocidu, te daju svoj doprinos projektu. Snimljene video materijale mogu objaviti putem društvenih medija, a dio spiska mogu preuzeti upitom na e-mail [email protected] - naveo je Almir Salihović, jedan od članova tima koji radi na realizaciji projekta.

Pozivu su se odazvale brojne ličnosti iz javnog života, članovi porodica žrtava genocida, a posebno mladi ljudi, aktivisti, novinari, umjetnici, muzičari, reditelji, dizajneri, glumci i drugi.

- Izuzetno je dobar odziv ljudi. Vrlo brzo smo popunili neki maksimum osoba koje možemo snimiti u ovako kratkom periodu, a da sve to bude na nivou obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Veoma je interesantno vidjeti muzičare, umjetnike, novinare, ekonomiste, vjerske službenike, ljude koji dolaze iz različitih sfera društvenog života, pa su možda i različitih svjetonazora, kako jedinstveno stoje iza sjećanja na genocid u Srebrenici - kazao je Ahmedin Đozić, koji radi kao snimatelj i montažer na projektu.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenice Emir Suljagić je poručio da je ova aktivnost jedna od mnogih kojim ova institucija želi sjećanje na žrtve genocida učiniti važnim i prisutnim u danima prije i poslije 11. jula.

 - Nakon što smo predstavili Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, gdje smo učinili važan iskorak prema svjetskoj javnosti, pokazali koliko je važna borba protiv negiranja genocida u kontekstu današnje borbe protiv islamofobije i antisemitizma, nismo stali sa aktivnostima. Uspješno smo realizirali projekat "Knjige za Srebrenicu" kojom smo upotpunili biblioteku Memorijalnog centra, zatim smo priveli kraju provedbu važnog projekta sa Muzejom ratnog djetinjstva u okviru kojeg smo snimili 100 svjedočenja ljudi koji su kao djeca preživjeli opsadu i genocid u Srebrenici. Radimo na prikupljanju ličnih predmeta žrtava genocida, realizujemo važan segment obrade priča i svjedočenja iz Haškog tribunala - kazao je direktor Emir Suljagić.

Dodao je da uspješno provode projekat edukacije i ličnih svjedočenja žrtava genocida sa srednjim školama u Sarajevu. Za vrijeme pandemije COVID-19, tim Memorijalnog centra je snimio online video ture cijelog objekta.

 - Jasno, pandemija je usporila rad i naše aktivnosti, prvenstveno u kontekstu 11. jula, dženaze i komemoracije na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ali smo svojim radom pokazali da smo spremni da temu istraživanja i sjećanja na genocid učinimo važnom za svaki dan u godini, a ne samo za jedan kada je Srebrenica u fokusu cijele svjetske javnosti. I to je, nadam se, prepoznato od naše i međunarodne javnosti - zaključio je Suljagić, saopćio je Press tim  Memorijalnog centra Srebrenica.