open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Ciro Immobile najbolji strijelac Evrope
Napadač Lazija Ciro Immobile zvanično je najbolji strijelac Evrope, odnosno dobitnik Zlatne kopačke 2020, pošto Cristiano Ronaldo nije u konkurenciji za meč Juventusa i Rome.
01.08.2020. u 17:32
get url
text

Ronaldo je jedini igrač koji je teoretski mogao preteći Immobilea na listi strijelaca s obzirom na to da je postigao četiri pogotka manje od napadača Lazija koji je u ovoj sezoni dao 35 golova.

No, Maurizio Sarri, trener Stare dame, odlučio je da odmori Ronalda za posljednji meč u Serie A protiv Rome, prenosi Football Italia.

To znači da je Immobile završio sezone kao najbolji strijelac u Evropi s 35 golova, ispred Roberta Lewandowskog iz Bayerna koji je postigao 34.

On je treći Italijan koji je osvojio ovu titulu, nakon Francesca Tottija u sezoni 2006/07, sa 26 i Luce Tonija koji je godinu ranije osvojio naslov s 31 golom.

Lionel Messi iz Barcelone u posljednje tri godine je osvajao Zlatnu kopačku, a njegov timski kolega Luis Suarez u sezoni 2015/16.

Immobile također može oboriti rekord Serie A u postignutim golovima u jednoj sezoni, s obzirom na to da mu nedostaje jedan pogodak da dostigne Gonzala Higuaina koji je 2016. godine, dok je igrao za Napoli postigao 36 golova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.