open-navfaktor-logo
search
Bori se sa bolešću
Ćiro Blažević: Polako odlazim s ovog svijeta, imam potrebu da se zatvorim u četiri zida i ne prestanem plakati
Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević javio se na Facebooku i požalio da se bori s brojnim zdravstvenim problemima. - Polako odlazim s ovog svijeta - piše Ćiro.
06.08.2022. u 10:24
get url
text

- Kad rezimiram cijeli svoj život, onda imam potrebu da se zatvorim u svoja četiri zida i da toliko plačem, da nikada ne prestanem. Ništa me u životu nije mimoišlo! Dva raka sam imao, a sada se, evo, pojavio i treći - naveo je.

Ističe da se bori s permanentnom mišlju da je njegovo vrijeme prošlo i da polako odlazi s ovoga svijeta.

- Moji prijatelji, igrači iz moje generacije, svi su oni već odavno sahranjeni. Samo sam ja živ. Život je kratak, kaže to i Andrić u velikoj knjizi "Znakovi pored puta", a ja sam se - kada gledam ovako unatrag, na što me ova knjiga konstantno tjera - napatio i previše - naveo je Ćiro.

Dodaje da je u djetinjstvu bio takva sirotinja da jegaće na štapu nosio, a kasnije u mladosti, kada se već bio i oženio, supruga i on nisu znali hoće li imati za ručak ili neće.

- Život mi je bio jedna obična kalvarija i trebalo je sve to proći. Ni ovaj trenerski posao, koji možda izvana drugačije izgleda, nije ništa drugo nego jako malo satisfakcije, a puno razočaranja...

A, moja majka, koja je bila jedna svetica, i koja je toliko vjerovala da ću ja uspjeti u životu te da ću postati neko i nešto, nije doživjela da vidi kako sam uz mukotrpan rad naposlijetku ipak napravio nešto od sebe. Umrla je u vrijeme moje najveće bijede i to mi je neizmjerno žao jer znam kako roditelj, pogotovo tako plemenit kao što je to bila moja majka, želi da mu dijete uspije - istakao je Ćiro.

Dodaje da mu je majka u amanet ostavila da se pobrine za svoje sestre iako je on bio najmlađi.

- Toliko je, eto, bila uvjerena u moj uspjeh, a ja sam to zaista i učinio. Tješim se time da je ona to negdje odozgo ipak vidjela, ali da vam budem iskren, mala je to utjeha - navodi Ćiro i dodaje:

- Andrićevi "Znakovi pored puta’ su fragmenti njegove životne i duhovne borbe, mudrosti do kojih je došao tokom svog vijeka te nekih zanimljivih zapažanja sa njegovih putovanja. Najviše se, međutim, bavio upravo onim pitanjima koja i mene u posljednje vrijeme najviše zaokupljuju: pitanjima života i smrti!

Ćiro ističe i da mu je u njegov primjera knjige krasnu posvetu napisao bh glumac Emir Hadžihafizbegović.

- On, slično kao i ja, ali možda ipak malo manje, uživa u Andrićevim mislima. Oplemenile su, kaže, njegov život, a ja ne mogu da se ne složim s njime - zaključio je Ćiro, dodajući da "Znakovi pored puta" možda nisu idealna knjiga za ponijeti na plažu, ali dodaje da je svakako vrijedi pročitati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.