Nedjelja, 26.06.2022.
Trenutak kada je Partizan primio sporni gol FOTO: Kurir.rs

Cirkus u Srbiji: Arhitekta "dokazao" kako fudbal nije jednostavna igra

Istakao je da su prilikom ovakvih analiza moguće greške, ali minimalne

Arhitekta Zoran Veljović samoinicijativno je kontaktirao FK Partizan i ponudio svoju analizu sporne situacije iz 158. vječitog derbija.

On je "analizirao" gol koji je postigla Crvena zvezda za koji iz jednog tabora tvrde da je regularan, a iz drugog da nije, odnosno da lopta nije prešla gol-liniju.

U dopisu Partizanu, Veljović je naveo da je analizu napravio pomoću elemenata nacrtne geometrije i drugih relevantnih podataka, čime je dokazao da fudbal, ipak, nije jednostavna igra kako su mnogi mislili.

Istakao je da su prilikom ovakvih analiza moguće greške, ali minimalne, koje ne utiču na krajnje dobijeni rezultat, kao i da je za ovakve analize potrebno znanje nacrtne geometrije.

Napomenuo je i da je na fudbalskoj utakmici bio samo jednom i da se dosađivao.

Evo šta je zaključio arhitekta Veljović:

Slika 1

- Ovdje sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mjesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom  ivice terena što sam poslije pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu.

Slika 2

- Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvije ose, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu. 

Slika 3

- Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

Slika 4

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh