open-navfaktor-logo
search
Košarkaška 2021. godina
Cirkus u prvenstvu bacio mrlju na sjajne rezultate ženske i muške reprezentacije BiH
Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, ženska i muška, obilježile su 2021. godinu, kada su u pitanju ekipni sportovi.
04.01.2022. u 08:12
get url
text

No, istovremeno "politička" previranja u Košarkaškom savezu BiH, koja su rezultirala svojevrsnim cirkusom oko početka Prvenstva BiH u ženskoj i muškoj konkurenciji, mrlja su koja ide na obraz čelnika Saveza...

VEZANI TEKST - Košarkaška bajka iz BiH: FIBA se naklonila Zmajicama

Ipak, 2021. godina ostat će upisana kao jedna od najuspješnijih za našu košarku u posljednjih nekoliko decenija.

To potvrđuju i sjajni rezultati obje seniorske reprezentacije BiH. Muška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Eurobasketu 2022, i to još u novembru prethodne godine, da bi odličan nastup u kvalifikacijama okončala sa još dvije pobjede u februaru - protiv Grčke (84:69) i Bugarske (80:61).

Svakako je zanimljiv podatak da su Zmajevi bili i najuspješnija selekcija u kvalifikacijama za EP po broju skokova. Ubilježili su 256 skoka u šest mečeva, tri više od Španije, koja je na drugom mjestu u ovoj kategoriji.

Drugog mjeseca 2021. godine Zmajice su osigurale plasman na Eurobasket pobjedom nad Švicarskom (67:62). Četiri mjeseca kasnije na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta ekipa selektora Gorana Loje ostvarila je historijski podvig.

Nastup na Eurobasketu, prvi nakon više od 20 godina za žensku reprezentaciju, Zmajice su okončale na petoj poziciji i izborile su plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

VEZANI TEKST - Sada je zvanično: Košarkašice BiH pete u Evropi

Naša reprezentativka Jonquel Jones izabrana je u idealnu petorku Evropskog prvenstva, a bila je prvi strijelac (prosječno 24,3 poena po meču) i prva skakačica (16,8) Eurobasketa. Nikolina Babić je postigla najviše trojki (15), uz najbolji procenat (57,7) u odnosu na sve ostale košarkašice na EP-u.

Zimski mjeseci donose nove radosti za ljubitelje košarke u BiH. Sa sjajnim partijama ženska reprezentacija BiH nastavila je u novembru, pobjedama nad Belgijom (87:81) i Sjevernom Makedonijom (80:64) otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2023 u Sloveniji i Izraelu.

Uspješna je bila i muška reprezentacija. Izabranici Vedrana Bosnića u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo savladali su Češku Republiku (97:90), a zatim i Bugarsku (85:75), te 2021. godinu zaključili bez poraza.

VEZANI TEKST - Skandal u bh. košarci: Klubovi iz RS-a bojkotuju Prvenstvo BiH!

Mrlju na sjajnu košarkašku godinu bacila su dešavanja u Prvenstvu BiH. Košarkaški Širokog postali su prvaci Bosne i Hercegovine nakon što se na Final fouru nije pojavio nijedan od tri preostala učesnika (Igokea, Spars i Borac).

Savez je kaznio spomenuti trojac, prvobitno im zabranivši da igraju Prvenstvo BiH za aktuelnu sezonu.

Međutim, uslijedio je bojkot klubova iz entiteta RS, koji nisu željeli igrati mečeve 1. kola Prvenstva BiH. Nakon toga odluke krovnog Saveza o suspenziju pomenutog troojca su "preispitane" i odlučeno je da Igokea, Spars i Borac ne budu isključeni iz takmičenja. Prvenstvo BiH je, nakon cirkusa, počelo i odigrano je deset kola.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.