open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
CIN piše: Salmir Kaplan zaradio 20.000 KM na stanu koji je kupio od Fonda KS
Zastupnik u Federalnom parlamentu Salmir Kaplan prodao je stan koji je kupio od institucija Kantona Sarajevo. Preprodajom je zaradio skoro 20.000 KM. CIN je ranije pisao da je, iako je imao stan u Sarajevu, za smještaj dobio skoro 25.000 maraka iz budžeta.
28.03.2022. u 15:51
get url
text

VEZANI TEKST - Oglasio se Fond: Kaplan je bez saglasnosti Vlade i Skupštine mogao zaključiti ugovor za stan, ali nikad se nije odazvao

Federalni zastupnik Salmir Kaplan prodao je stan koji je kupio od Fonda za izgradnju stanova Kantona Sarajevo (KS) dva mjeseca nakon što mu je odobreno da se upiše kao njegov vlasnik.

Stan od 59 kvadrata u sarajevskom naselju Vogošća Kaplan je kupio za 96.000 maraka 2009. godine, kada je postao savjetnik državnog ministra civilnih poslova. Nakon što mu je Skupština KS u aprilu 2021. odobrila upis vlasništva, Kaplan je u maju iste godine prodao stan za 115.000 maraka.

Fond je, osnovan s ciljem rješavanja stambenog pitanja boračke populacije, 2009. godine raspisao konkurs za mlade do 35 godina.

Tada je dvadesetosmogodišnji Kaplan iz Stoca imao prebivalište u Sarajevu, čime je ispunjavao uvjete iz konkursa.

Savjetnička Kaplanova plaća je u tom periodu iznosila 2.400 maraka. Iako je imao rok do 2016. da otkupi stan, on je cijeli iznos isplatio 2012, godinu nakon što je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) postao ministar kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

VEZANI TEKST - Objavili smo izvještaj sa Skupštine KS, Salmir Kaplan zbog toga smatra da smo "gori od četnika"

Nakon isplate cjelokupnog iznosa za stan, imao je pravo da zatraži prijenos vlasništva na svoje ime uz odobrenje Kantonalnog pravobranilaštva i Skupštine KS.

Kaplan je prvi put zatražio da upiše vlasništvo 2020, međutim, skupštinski zastupnici nisu dali zeleno svjetlo.

- Ta procedura jeste regularna, samo nije moralno uredu da taj Fond osigura stanarsko pravo nekome ko je ministar i savjetnik ministra na državnom nivou - rekao je zastupnik u Skupštini KS Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) koji je glasao protiv.

Stojanović je rekao da su zastupnici prvi put glasali protiv, a nakon njegove diskusije u kojoj je naveo da je "besmisleno" da Fond koji ima svrhu stambenog zbrinjavanja porodica šehida finansira kupovinu stanova za mlade. Ipak, kaže, drugi put zastupnici nisu imali izbora nego da daju svoj glas.

VEZANI TEKST - Zastupnici glasali protiv: Bivši ministar Salmir Kaplan planirao kupiti stan boračkog Fonda

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2014. pisao da je Kaplan bio jedan od 13 federalnih ministara kojima su isplaćivane naknade za smještaj i odvojen život. Pravo na ovu naknadu imaju funkcioneri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, gradova u kojima su smještena ministarstva, odnosno Federalna vlada.

Novinari CIN-a su otkrili da je ubrzo nakon kupovine stana Kaplan promijenio mjesto prebivališta u svoje rodno mjesto Stolac i tako ostvario pravo na ovu naknadu. Za četiri godine po ovom osnovu dobio je 24.900 maraka.

Kaplan je u tom periodu boravio u Vladinom stanu u sarajevskom naselju Grbavica, iako je posjedovao vlastiti stan u drugom dijelu grada.

Novinarima je 2014. godine rekao: "Ljepše mi je biti na Grbavici nego ovdje (u Vogošći, op. a.)". Nakon što je objavljena ova priča, prestao je davati izjave novinarima CIN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.