open-navfaktor-logo
search
Susramljeni premijer
Čime se rukovodi inspekcija: Kad Forto trči, može više od 20 ljudi
Kantonalna inspekcija jučer je zatvorila Centar "Safet Zajko" u sarajevskoj općini Novi Grad, uz tvrdnju da u njemu ne može boraviti više od 20 osoba u jednom trenutku.
26.04.2021. u 11:32
get url
text

Podsjećamo, radi se o površini od 11 hektara. Ovu informaciju na svom FB profilu objavio je općinski načelnik Semir Efendić. 

Nakon toga, oglasila se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS koja je potpuno odbacila tvrdnju da je Centar "Safet Zajko" zatvoren, uz poruku da je "subjektu nadzora naređeno uspostavljenje propisanih higijensko-epidemiloških mjera, a sve s ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti". 

Ko mora, a ko ne mora poštivati higijensko-epidemiološke mjere? Na temelju čega Kantonalna isnpekcija se rukovodi prilikom provjere da li se poštuju ili ne?  

Sudeći po događajima koji su posljednji mjesec organizirani u Kantonu Sarajevo, za neke važe mjere, a za neke ne. 

Primjera radi, kada kantonalni premijer Edin Forto trči trku za čistije Sarajevo koja je 24. aprila održana u Butilama, onda nema inspekcije. Fotografije koje je objavio na oficijelnoj FB stranici svjedoče da je više od 20 ljudi učestvovalo u utrci, i da se nisu poštivale mjere fizičke distance od dva metra. 

Ali kada se na površini od 11 hektara okupi više od 20 ljudi, onda nastupa inspekcija. Na društvenim mrežama građani su ostavili brojne komentare o zatvaranju Centra "Safet Zajko", a neki od njih su i svjedočili inspekcijskom nadzoru i "izbacivanju" roditelja i djece iz Centra. 

Po toj logici, što su građani i poručili premijeru Forti, moglo bi se zatvoriti i Vilsonovo šetalište ili pak Vrelo Bosne koje je ovog vikenda bilo krcato. 

Također, neki od njih su upozorili da inspekcije nema ispred Zetre gdje se "masovno vakcinišu" starije Sarajlije, a fotografije od prije neki dan svjedoče da niti je bilo redara niti su mjere ispoštovane. 

 

Također, inspekcije nije bilo ni na protestima prošle sedmice. 

Na svom FB profilu, premijer je sinoć objavio slike iz Centra "Safet Zajko", ali je ostalo nejasno zbog čega. Da li da pokaže kako se više od 20 djece igra ili kako Centar "Safet Zajko" nije zatvoren. Bio ili ne jučer zatvoren ovaj centar koji se prostire na površini od 11 hektara, pokazalo se da inspekcija na terenu ima ne dvostruke, već stostruke aršine. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.