Cikotić je to izjavio povodom današnje najave Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, da će pisati američkom predsjedniku kako bi ga "informirao o radu njegovih službenika u BiH".

- Ako bi i uzeo, što bi učinio i veliki broj vrlo kvalifikovanih i ozbiljnih pripadnika američke administracije, onda bi mu jasna slika bh. političke scene postala još jasnija, a bojim se i komičnija - smatra Cikotić.

Dodao je da "administracija SAD-a, pa i sam američki predsjednik, u međunarodnim odnosima cijene druge onoliko koliko ti drugi cijene Ameriku, i posebno sami sebe".

- Budući da administracija SAD-a iz više izvora, poznaje situaciju u BiH znatno bolje od predsjednika Dodika, onda bi Dodik svojim pismom, vlastitu apsurdnu poziciju učinio još apsurdnijom - pokušaj da se metode kojima se ostvaruje poguban uticaj na političke, društvene i medijske strukture RS-a koristi u ostvarivanju uticaja na dobro upućene pripadnike američke administracije bi dodatno pojačao distancu prema Dodiku.

Komunikacija s administracijom, pa i predsjednikom SAD-a, zahtijeva poznavanje principa civiliziranog svijeta, manira komuniciranja u međunarodnim odnosima pa i mehanizama koji se koriste u okviru rješavanja različitih otvorenih pitanja u bilo kom dijelu svijeta, uključujući i BiH, gdje je SAD do sada jako puno investirao, ostvario ogromne napretke u interesu cjelokupne BiH i svih njenih građana i naroda - istakao je Cikotić.

Smatra da američki "ljudi na terenu" kako ih kvalificira Dodik, itekako znaju šta rade.

- Tako konzistentno rade decenijama. Upravo su na taj način postignute sve pozitivne promjene u BiH, od Daytona do danas - istako je Cikotić.

Smatra da ukoliko bi Dodik, u skladu sa sadržajem svoje današnje izjave, i uputio pismo predsjedniku Trumpu, "takvo pismo bi zasigurno bilo korisno za BiH i većinu njenih građana".

- S druge strane, posljedicama eventualnog upućivanja ovakvog pisma bi, vjerovatno, najnezadovoljniji bio sam Dodik - dodao je bivši ministar odbrane BiH i univerzitetski profesor Selmo Cikotić.