Iskazana je zajednička spremnost za jačanje bilateralnih odnosa i ostvarivanju zajedničkih interesa između dvije države, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Potpisani su i veoma važni dokumenti kojim se omogućava bolja kontrola granice, a istovremeno olakšava kretanje za putnike i robe između BiH i Crne Gore. Radi se o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj te aneksu Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Ministar Cikotić je istakao da ga raduje stabilnost odnosa između dvije zemlje te da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti te borbe protiv globalnih sigurnosnih izazova.

- Građani obje države će slobodnije, jednostavnije i lakše prelaziti granicu. Time potvrđujemo univerzalne principe integracije i povezivanja, a ne fragmentacije - kazao je Cikotić.

Cikotić je pozvao Sekulovića u uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini te nastavak razgovora o sigurnosnim izazovima na najvišem nivou.