Komentirajući aktuelna dešavanja političkih predstavnika iz bh. entiteta Republike Srpske koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama BiH da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, Cikotić je u izjavi za Fenu kazao da su lideri RS-a svjesni da ne mogu dobiti ono što traže, ali pokušavaju dobiti koncesijom koju mogu iznuditi.

 - BiH s iskustvom koje ima, s činjenicom da je preživjela daleko ozbiljnije izazove i rizike, daleko veće moćnike od Dodika i Vučića - mora ipak, voditi računa o odgovornosti za vlastitu sudbinu i budućnost na način da traži funkcionalna rješenja - smatra Cikotić.

Ali, prema njegovim riječima, treba sve posmatrati u širem kontekstu - kriza u Crnoj Gori, predstojeći izbori u Srbiji, odnosi Kosova i Srbije, na način na koji srpska politika te događaje nastoji povezati sa situacijom u BiH. 

Generalno, Cikotić je mišljenja "da su Srbi slobodoljubiv i pravdoljubiv narod, ali njihovi lideri u posljednjih nekoliko decenija ni izbliza ne odražavaju tu realnost, a cijenu ponašanja srpskog liderstva u najvećoj mjeri plaća upravo srpski narod, ali i drugi narodi koji žive s njima i u njihovom susjedstvu".

- Nama je stalo da Srbi što prije budu na liniji kompromisnih rješenja i da su spremni drugima ponuditi ono što za sebe traže. U ovom slučaju oni za sebe traže nešto što drugima ni izbliza nisu spremni dati, ni pomoći, a takva politika ne daje dugotrajno ozbiljan rezultat – ističe on.

Podsjetio je na latinsku izreku da "lideri koji brinu samo o interesima svojih naroda - te svoje narode vode u propast", te navodi kako "ne bih volio da se desi da srpski lideri na ovaj način vode računa o interesima Srba jer pored srpskog naroda stradaju i drugi narodi i mislim da moraju imati jednu politiku kompromisa".

- Isto tako, sigurnosna situacija odražava spregu ratnih politika Srbije i Hrvatske protiv BiH, a ta politika je poražena u ratu, ta politika je više puta poražena i nakon rata i mislim da nikakva kombinacija "2 protiv 1" dugoročno ne ide u korist onih koji vode takvu politiku - naglasio je on.

Izrazio je nadu da će i međunarodna zajednica shvatiti svoju ulogu, a u ovom trenutku OHR ima najveću odgovornost za stanje u BiH.

- Mehanizmi za rješavanje ovakvih situacija su po Dejtonskim definicijama i kompetencijama u džepu OHR-a i on ih jednostavno mora ili koristiti ili ih vratiti institucijama BiH od kojih su mu ti mehanizmi, nadležnosti, dati - zaključio je član predsjedništva Stranke demokratske akcije i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, u izjavi za Fenu.