Potvrdio je to danas ministar sigurnosti BiH Selmko Cikotić odgovarajući na taj način zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Editi Đapo, koja je upozorila na to jer važeća odluka ne prepoznaje imunizirane građane ili one koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli COVID-19.

Cikotić je naveo da je Ministarstvom na čijem je čelu, još početkom maja uputilo izmjene i dopune te odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, zbog čega bi državni ministri trebali sutra i da je razmotre. Cikotić se, također, nada da će ona sutra biti usvojena.

Đapo je tokom postavljanja pitanja ministru na današnjoj sjednici Zastupničkog doma upozorila da građanima i dalje treba negativan PCR test te da odluka ne prepoznaje vakcinisane osobe ili osobe koja su preboljele COVID-19.

- Pošto takve osobe ne predstavljaju zdravstvenu opasnost treba se ići u revidiranje ove odluke te ohrabruje da će Vijeće ministara donijeti odluku o režimu ulaska u BiH, imajući u vidu da se bliži ljetna sezona te dolazak dijaspore i ostalih turista - kazala je Đapo.

Ona je također zatražila od Vijeća ministara da preispita odluku kojom građani Crne Gore moraju u BiH ući direktno i ne mogu koristiti najbolji i najbrži magistralni put preko Srbije koji skraćuje putovanje za oko dva sata.

- Građani Crne Gore moraju direktno u BiH ulaziti preko Pljevalja neadekvatnim putem koji je katastrofalan i produžuje putovanje za dva sata umjesto da idu preko Piboja i Prijepolja koji je bolji i kraći - kazala je Đapo.