open-navfaktor-logo
search
Napad na svjetski poredak
Cikotić: Na sceni sveobuhvatan akt ruske invazije na Ukrajinu
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić upozorava na širok i radikalan obim jutrošnjeg ruskog napada na Ukrajinu - na sceni je sveobuhvatan akt invazije, izričit je.
24.02.2022. u 12:14
get url
text

Na to ukazuju, pojašnjava on, i različiti oblici ratovanja, kao i činjenica da ruska vojska prodire iz različitih pravaca.

- Sa ovim su jutros stradali mir i istina - zaključio je ministar i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Iako Selmo Cikotić ovaj sukob vidi kao jednu vrstu kontinuiteta ruske politike, ujedno upozorava i da se radi o napadu na cjelokupan svjetski poredak.

- Napadnut je svjetski poredak. Možda je do jutros bilo špekulacija o čemu se radi – ali sada vidimo da je na sceni sveobuhvatan akt invazije, sa upotrebom svih sadržaja i oblika ratovanja – sa kopna, mora, iz vazduha… Koriste se i metode dezinformacija i propagande, obmanjivanja, cyber napada, psihološke borbe, različiti oblici ekonomskih uticaja… Jutros su stradali mir i istina - rekao je za N1.

Pojedini izvještaji pokazuju da su jutros aktivirane i ruske jedinice iz Bjelorusije, a Cikotić pojašnjava na šta to ukazuje.

- Činjenica da su već identifikovani pravci napada sa sjevera, tj. sa teritorije Bjelorusije, sa istoka, odnosno već okupiranih teritorija Donbasa, potom sa Krima, pa i upotreba crnomorske flote Ruske Federacije – govori o tome da su ciljevi ove invazije širokog, radikalnog obima i dometa, da su namjere ozbiljne. Na sceni imamo manifestaciju imperijalne svijesti i historije ljudskog otimanja. Dokle Rusija bude mogla da napreduje, ona će to i činiti - izričit je Cikotić.

Ipak, navodi i to da misli da će nastavak ruske agresije naići na žestok otpor Ukrajinaca.

- Treba imati na umu činjenicu da je civiliziran, slobodarski svijet na strani Ukrajine - istaknuo je Selmo Cikotić.

Pesimističnog je stava o snazi koju sankcije kao oružje protiv Rusije mogu imati, te naglašava da su mnogobrojne metode diplomatije već iscrpljene.

- Evropa mora voditi računa o odbrani same sebe. Eventualni uspjeh Rusije u Ukrajini neće značiti i kraj njenih aspiracija prema Zapadu. EU reakcije su blage i spore. NATO je agilniji i konkretniji – oni će principijelnije postaviti postupke. Prvi sati invazije pokazali da se radi o subobu visokog intenziteta, sa upotrebom oružja velikog dometa i razorne moći - pojašnjava.

Na kraju zaključuje kako će, neko, prije ili kasnije, morati da položi račune za narušavanje civilizacijskih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.