Svaka od 51 prijave je podnesena protiv političkih subjekata jer je Centralna izborna komisija BiH prilikom provjera u potpisima podrške birača pronašla imena umrlih osoba.

Podsjećamo da je Centralna izborna komisija BiH, zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića, po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

Također, sve informacije koje je Centralna izborna komisija BiH primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova, su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima.

Centralna izborna komisija BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira.

Za biračke odbore i općinske / gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom bit će podnesena prijava nadležnom tužilaštvu.

- Ovim putem želimo informirati javnost da je Centralna izborna komisija BiH primila 13 rješenja od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim se odbacuju kao neutemeljene pritužbe Centralne izborne komisije BiH izjavljene na naredbu o neprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine. Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo krivično djelo na što Tužilaštvo pazi po službenoj dužnosti - saopćio je CIK.

U vezi sa prijavama podnesenim nadležnim tužilaštvima protiv članova biračkih odbora, a nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je do sada primila obavijesti samo iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj u kojima se navodi da su podigli 48 optužnica.