open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba dokumenata
CIKBiH: Mi nismo istražni organ, slučajeve provjerava Tužilaštvo BiH
Svi birači iz BiH koji su otkrili da su prijavljeni za glasanje putem pošte, moći će glasati nepotvrđenim biračkim listićima
12.09.2018. u 20:15
get url
text

Povodom sve češćih informacija da su građani, koji cijeli život imaju prebivalište u BiH, odjednom, prilikom provjere svoje registracije u Centralnom biračkom spisku, saznali da će glasati putem pošte, iz Srbije, Austrije i drugih država, kontaktirali smo Centralnu izbornu komisiju.

Prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice CIKBiH, i ova komisija je zaprimila više informacija o ovakvim vrstama zloupotreba.

- Sve ovakve prijave, koje je zaprimio CIKBiH, smo dokumentovali i proslijedili ih Tužilaštvu BiH. Mi nismo istražni organ i ne možemo mi utvrđivati ko je, kako i zašto vršio ovakve zloupotrebe. To treba da utvrde nadležni istražni organi – kazala je Pirić.

Ona je pojasnila kako se stanovnici BiH koji žive izvan zemlje mogu prijaviti za glasanje putem pošte.

- Na stranici CIKBiH nalazi se bjanko obrazac za prijavu za glasanje putem pošte. Uz popunjen obrazac stanovnici BiH, koji žive izvan zemlje, trebaju dostaviti i određene lične dokumente, koji su navedeni na obrascu. Ko je i kako došao u posjed ličnih dokumenata na osnovu kojih je izvršena prijava za glasanje putem pošte u prijavljenim slučajevima treba da utvrde nadležni istražni organi – dodala je Pirić.

Također, objasnila je i kako građani koji imaju ovakav problem mogu ipak glasati na biračkim mjestima u BiH.

- Svi oni čiji su lični dokumenti zloupotrebljeni na ovakav način glasat će putem nepotvrđenih biračkih listića. U svakoj općini u BiH postoji po jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim listićima, koji se potom broje u Centru za brojanje glasova. U slučaju da se ipak pojavi glasački paket, koji pristigne putem pošte, na ime osobe koja je glasala na nepotvrđenom listiću, glas pristigao putem pošte neće biti ubrojan – kazala je Pirić.

Podsjećamo, Faktor je objavio priče ljudi iz Odžaka, Srebrenice, Bihaća i drugih mjesta koji su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije i Austrije, iako su cijeli život proveli u BiH.

VEZANI TEKST - Izborne prevare: Građane koji žive u BiH prijavljuju za glasanje iz Srbije

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.