open-navfaktor-logo
search
Nakon žrijebanja
CIK utvrdio rezultate izbora za Dom narod FBiH iz četiri kantona, ovo su imena
Nakon održanih žrijebanja, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdila rezultate posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Livanjskog kantona, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.
08.12.2022. u 14:16
get url
text
Sjednica CIK-a

Usvojen je i izvještaj o provedenim posrednim izborima u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona gdje su dva kandidata za delegata iz reda srpskog naroda u Federalnom parlamentu dobila isti broj glasova, pa je odlučeno da će u CIK-u sutra biti održano žrijebanje između te dvije liste.

VEZANI TEKST - SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti

Prema konačnim rezultatima, u Dom naroda Parlamenta FBiH iz HNK su ušli Irma Memidžan (SDA) iz reda bošnjačkog naroda, zatim HDZ-ovi Tomislav Martinović, Damir Džeba, Oliver Soldo i Iva Raguž te Ivan Odak (HDZ 1990) iz reda hrvatskog naroda, kao i Vesna Saradžić (SDP) i Dragica Suša (SDA) iz reda srpskog naroda, i Arman Zalihić (SDP) iz reda ostalih.

Iz Srednjobosanskog kantona iz reda srpskog naroda ušla je Ljubinka Atanasijević (SDP), zatim Anto Bilić (HDZ 1990) i HDZ-ovi Ilija Nakić, Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović iz reda hrvatskog naroda, te Eldin Delić (SDA) i Amir Orlović (DF) iz reda bošnjačkog naroda.

Iz Kantona Sarajevo u Parlament FBiH ušli su Haris Zahiragić (SDA), Kemal Ademović (NiP), Irfan Čengić (SDP) i Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH) iz reda bošnjačkog naroda, Smiljana Viteškić (SDA), Igor Stojanović (SDP), Jelena Pekić (SDP), Miomirka Melank (Naša stranka) i Vedrana Vujović (DF) iz reda srpskog naroda, Damir Marjanović (Za Nove generacije) iz reda hrvatskog naroda, te Sanela Klarić i Nihad Uk, oboje iz Naše stranke, iz reda ostalih.

Iz Livanjskog kantona izabrani su Dragan Konta (HDZ), Ivan Ivić (Hrvatski nacionalni pomak) i Mladen Šarić (HDZ 1990) iz reda hrvatskog naroda, Hikmet Hodžić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda, a iz reda srpskog naroda Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo), Duško Radun (Srpska sloga), te SNSD-ovi Goran Broćeta i Nikola Materić.

Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila i izvještaj o provedenim posrednim izborima za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske. 

VEZANI TEKST - Izabrani delegati u Vijeću naroda RS-a, ostaju li bošnjačke stranke bez dvije trećine u Klubu?

U Vijeće naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić i Amir Hurtić.

Iz reda srpskog naroda izabrani su Ognjen Žmirić, Vojislav Gligić, Marija Topić Nikolić, Dragutin Škrebić, Nikola Kovačević, Marinko Dragišić, Ljubiša Krunić i Živko Marjanac.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Josip Jerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović-Schurr.

Iz reda ostalih izabrani su Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja i Franc Sošnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.