open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
CIK usvojio uputstvo o popunjavanju Doma naroda FBiH, protiv bili Šantić i Arnautović
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je Uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.
04.11.2022. u 18:28
get url
text
Sjednica CIK-a

Kako je rečeno na večerašnjoj hitnoj sjednici, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio amandmane na Ustav FBiH i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prestala je važnost prethodnog uputstva. 

VEZANI TEKST - Schmidtove odluke, vruć krompir u rukama CIK-a: Kako će se birati delegati ako ih nema na kandidatskim listama?

Na sjednici je rečeno i da će odredbe koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjenika FBiH biti regulisane dopunom uputstva.

Da će biti protiv najavio je član CIK-a Ahmet Šantić koji je kazao da ne može podržati ove akte dok ne bude donesena odluka Ustavnog suda BiH, kojem su se upravo zbog Schmidtovih nametnutih izmjena u izbornoj noći obratili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Osim Šantića, protiv je glasao i Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Na dnevnom redu sjednice bili su i kriteriji i postupci popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine. Za su bila četiri, a protiv tri člana CIK-a. Protiv su bili Šantić, Arnautović i član CIK-a Željko Bakalar.

Zbog ovoga je održana nova hitna sjednica CIK-a, a obzirom na to da se u slučaju kada se ponovo glasa akt usvaja većinom glasova, te da je odnos glasanja i na novoj sjednici bio isti, usvojen je dokument "Kriteriji i postupci popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.