open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
CIK sutra raspravlja o dodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH
Prema obavezujućim odredbama Ustava FBiH, u Dom naroda će biti delegiran "najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu"
30.10.2018. u 15:18
get url
text

Centralna izborna komisija BiH sutra će održati sjednicu na kojoj će, kako saznajemo, raspravljati o načinu raspodjele mandata po kantonima za Dom naroda Federalnog parlamenta. 

Ustavni sud BiH po apelaciji Bože Ljubića donio je odluku kojom su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona BiH. Te odredbe, koje se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, nisu izmijenjene u Parlamentarnoj skupštini BiH, niti u Parlamentu FBiH. To se pitanje pokušalo riješiti Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, ali ovaj zakonski prijedlog nije dobio podršku Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda, pa će o njegovoj konačnoj sudbini odlučivati Ustavni sud FBiH. Međutim, Izborni zakon BiH predviđa obavezu CIK-a, pa se od ove institucije očekuje da ponudi rješenje za formiranje vlasti u BiH. 

Prema obavezujućim odredbama Ustava FBiH, u Dom naroda će biti delegiran "najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.