open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
CIK: Postupat ćemo po zakonu, 4. maja raspisujemo Opće izbore, moguće obraćanje Tužilaštvu BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) održala je danas sjednicu u Sarajevu.
21.04.2022. u 11:43
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ-ov Bevanda nastavlja opstrukciju Općih izbora: Vijeće ministara nije ni razmatralo prijedlog CIK-a

 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović posebno je govorio o predstojećim Općim izborima zakazanim za 2. oktobar. 

- CIK će postupiti po Izbornom zakonu BiH, poštovati sve obaveze i rokove. Jedna od njih je da najmanje 150 dana prije održavanja raspišemo izbore. To znači da ćemo 4. maja na sjednici CIK-a donijeti odluku o raspisivanju izbora - kazao je Arnautović.

Osvrnuo se na činjenicu da Vijeće ministara dosad nije donijelo odluku o dodjeli novca za održavanje izbora, a što je njegova zakonom propisana obaveza.

- Prema Izbornom zakonu BiH, krajnji rok za osiguranje novca za Opće izbore je 19. maj, 15 dana od raspisivanja. Postoje odredbe u krivičnom zakonu koji tretira slučaj onemogućavanja birača da ostvare svoje biračko pravo.

Zakon kaže da CIK može to prijaviti Tužilaštvu BiH. Ukoliko novac ne bude osiguran do 19. maja, ovo pitanje stavit ćemo na razmatranje na Kolegij - ističe Arnautović.

VEZANI TEKST - DF: Uvesti sankcije Bevandi jer je ometanje izbornog procesa krivično djelo

 

Prokomentarisao je i jučerašnje neuvrštavanje prijedloga CIK-a o finansiranju Općih izbora u dnevni red 49. sjednice Vijeća ministara.  

- CIK je prijedlog posebne odluke koja se tiče finansiranja Općih izbora dostavio u ponedjeljak, 18. aprila, Vijeću ministara, a sve po uputama njihovog generalnog sekretara od petka, 15. aprila. Očekivali smo da će biti uvršteno, pojavile su se nezvanične informacija kao da nismo dostavili dokument, pa onda da materijal nije potpun...

U našem narodu kaže se ako nećete nešto da uradite, uvijek postoji način da to izvedete. Naglašavam da postoje svi pravno-formalni uvjeti da Vijeće ministara donese odluku o dodjeli novca za izbore. U svakom slučaju, CIK će pratiti zakonske rokove, a na Vijeću ministara je da uradi svoj zakonom propisan posao - istakao je Arnautović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.