open-navfaktor-logo
search
Zakonska obaveza
CIK pokreće postupak protiv 569 zvaničnika zbog nedostavljanja imovinskih kartona
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) odlučila je pokrenuti postupak protiv 569 izabranih zvaničnika u našoj zemlji koji nisu dostavili imovinske kartone.
16.12.2021. u 13:40
get url
text

Radi se o zvaničnicima izabranim na loklanim izborima 2016. te prošle godine.

Ranije je CIKBiH objavio i spiskove sa imenima 2.863 zvaničnika koji nisu ispunili zakonsku obavezu dostavljanja obrasca Izjave o imovinskom stanju. Njima je potom bio upućen poziv da ispune ovu obavezu, za čije je kršenje propisana kazna od 300 KM do 3.000 KM.

VEZANI TEKST - Ko sve nije dostavio imovinske kartone: Od načelnika do kompletnih vijeća, ima i "ponavljača" u kršenju zakona

Ovu obavezu je do decembra ispunila većina zvaničnika. Nekoliko njih je u međuvremenu preminulo, dok će protiv 569 biti pokrenut postupak koji će rezultirati ili sankcionisanjem ili obustavom postupka.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj jučer razmatrala i informaciju o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2020. godinu.

Kako je rečeno, nadležna služba CIK-a je provela procedure kod 145 stranaka, od čega za 134 stranke može izdati izvještaj, dok za 11 stranaka ne mogu pouzdano tvrditi da li su se finansirale u skladu sa zakonom i da li su kampanju za lokalne izbore 2020. godine finansirale u skladu sa limitom.

Stoga su, istaknuto je, potrebni dodatni dokazi koje treba pribaviti u prostorijama stranaka, i to SDA, SNSD, SDP BiH, HDZ BiH, SDS, SBB, DF, Demotratski narodni savez, PDP, SP i HDZ 1990.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.