open-navfaktor-logo
search
Sjednica
CIK ovjerio sve kandidate iz RS-a za Dom naroda BiH, prošle i liste iz tri kantona za Parlament FBiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je ovjerila sve kandidatske liste i svih 18 kandidata za izbor delegata iz Narodne skupštine RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
23.11.2022. u 14:47
get url
text

Bira se pet delegata iz RS-a za državni Parlament.

VEZANI TEKST - Salkić dao ponudu opoziciji u RS-u kako zaustaviti Dodika: Mijatović kandidat za delegata Doma naroda BiH

Istovremeno, CIK je ovjerila i sve kandidatske liste koje su dostavljene iz skupština tri kantona za izbor budućih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tako je ovjereno svih sedam kandidatskih listi, odnosno svih 13 kandidata, iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona među kojima će biti birani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tako će po jedan delegat iz reda bošnjakog naroda biti biran među deset kandidata, jedan delegat iz reda srpskog naroda među dva kandidata, dok se bira i jedan delegat iz reda hrvatskog naroda za šta i ima samo jedan kandidat. Kandidata za delegate iz reda ostalih nije bilo tako da će se on birati iz druge kantonalne skušptine.

CIK je ovjerio i svih deset kandidata iz Skupštine Posavskog kantona, i to dvije kandidatske liste za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda, jednu iz reda srpskog naroda i jednu listu sa tri kandidata iz reda hrvatskog naroda. Iz Posavskog kantona se bira po jedan delegat iz reda svakog konstitutivnog naroda i reda ostalih.

Ovjereno je i svih šest listi sa 13 kandidata iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona, a radi se o 12 kandidata iz reda hrvatskog naroda i jednim iz reda srpskog naroda. S obzirom na to da nemaju zastupnika iz reda bošnjakog naroda koje su mogli kandidovati, delegat iz reda Bošnjaka bit će biran, vjerovatno, iz Skupštine BPK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.