open-navfaktor-logo
search
Završili provjere
CIK odbio prigovor SDA: TV prijenos konvencije 11 opozicionih stranaka na Ilidži nije plaćen
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovina nije utvrdila da je prekršen Izborni zakon BiH u slučaju konvencije 11 opozicionih stranaka koje podržavaju kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a čije su održavanje prenijeli mediji.
29.07.2022. u 13:15
get url
text
Sa konvencije 11 opozicionih stranaka
Sa konvencije 11 opozicionih stranaka

Prigovor je uputila SDA 4. jula, dan nakon što je takozvana ujedinjena opozicija na Ilidži održala skup političkih stranaka koje podržavaju kandidaturu Bećirovića.

VEZANI TEKST - Bećirović: Mi nemamo rezervnu opciju, ne želim dijeliti nego spajati, ne želim vladati nego služiti

U prigovoru je bilo navedeno da je događaj direktno prenosila TVSA, te da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

CIK je tražio izjašnjenje SDP-a kao organizatora, ali i većeg broja medija, mimo TVSA, koji su prenijeli vijest, te je na posljednjoj sjednici odlučio odbiti prigovor SDA nakon provedenog postupka po prijavi.

- Po prijavi su zatražena izjašnjenja relevantnih subjekata. SDP koji je bio organizator konvencije se izjasnio da nisu platili angažman nijednog pojedinačnog medija. I gosti koji su bili prisutni su isto to izjavili. Članom 16.14, stav 3, Izbornog zakona je propisano da je zabranjeno samo vođenje plaćene izborne kampanje putem medija ili bilo kojeg plaćenog javnog oglašavanja, a u ovom slučaju nije utvrđeno plaćeno javno oglašavanje – dodali su iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.