open-navfaktor-logo
search
Sjednica
CIK odbio ovjeru šest kandidatskih listi, među njima Stranka za BiH koja je kandidovala Nermina Šehovića
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je završila proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za učešće na Općim izborima zakazanim za 2. oktobar.
25.07.2022. u 16:14
get url
text

Prethodno je CIKBiH ovjerila 750 kandidatskih listi, dok je 78 kandidatskih listi imale nedostatke ili nepravilnosti koje su trebali otkloniti u roku od pet dana, koji je istekao 19. jula.

- Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uvjete, jer nisu u cjelosti otklonjeni nedostaci - saopćeno je iz CIK-a.

Kako je rečeno na samoj sjednici CIK-a, djelomično je ovjerena lista BPS Sefer Halilović. 

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeru šest kandidatskih listi jer ne ispunjavaju zakonske uvjete za ovjeru. 

U pitanju su kandidatska lista Stranke za BiH za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na kojoj je bio Nermin Šehović, a koja je odbijena jer nije dostavljena njegova izjava. Ranije je sam Šehović izjavio medijima da nije kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva BiH i da nije predao svoju izjavu za tu kandidaturu.

Odbijene su i kandidatska lista BOSS-a-Mirnes Ajanhović za Skupštinu Livanjskog kantona jer nije dostavljena izjava, kandidatska lista Ekološke partije RS-a za NSRS jer kandidat nije upisan u izbornu jedinicu u kojoj je kandidirao, kandidatska lista Ujedinjene Srpska za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer nije dostavljena izjava, te dvije kandidatske liste HNP-a za Zastupnički dom Parlamenta FBiH jer oba kandidata nisu upisana u izbornim jedinicama za koje se kandidiraju i nije dostavljena izjava.

- U postupku ovjere kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH je ovjerila ukupno 822 kandidatske liste uključujući ranije ovjerenih 17 nezavisnih  kandidata. Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je do 18. avgusta - dodaju iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.