open-navfaktor-logo
search
Podnesene žalbe
CIK: Nisu se stekli uvjeti za potvrđivanje rezultata posrednih izbora i dodjelu mandata u Dom naroda FBiH
Centralna izborna komisija Bosne  Hercegovine je na 99. sjednici održanoj 20.12.2022. godine  nedostajuća preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri iz reda ostalih, popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
26.12.2022. u 09:19
get url
text

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dodjeli mandata istekao je u petak, 23.12.2022. godine. Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podneseno je osam žalbi, a žalbe su podnijeli Radojka Stojak, Laburistička stranka BiH (četiri žalbe) i Novi početak (tri žalbe).

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

- Zbog navedenog, još se nisu stekli uvjeti da Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodjeli mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, pa samim tim nisu se stekli ni uvjeti za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - saopćio je CIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.