open-navfaktor-logo
search
Schmidt dao rok
CIK još ne radi na implementaciji izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a im se niko nije javio
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jedan sat nakon zatvaranja biračkih mjesta 2. oktobra ove godine nametnuo je izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Potom su iz Centralne izborne komisije BiH saopćili da ne znaju kako će to implementirati. 
29.10.2022. u 07:36
get url
text

VEZANI TEKST - Kritike iz CIK-a na Schmidtove izmjene Izbornog zakona, uputstvo o popuni Doma naroda FBiH više ne važi

Pet dana nakon izbora član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar izjavio je da CIK ne zna kako sprovesti ove nametnute odluke visokog predstavnika.

To pitanje je prije dva dana na sjednici CIK-a ponovo aktuelizirala članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina, tvrdeći da se iz OHR-a još niko nije javio uprkos dogovoru da njihove pravne službe zajedno rade na implementaciji izmjena Izbornog zakona.

- Na posljednjem sastanku na najvišem nivou gdje nas je posjetio visoki predstavnik sa svojim saradnicima dogovoreno je da će naša pravna služba u saradnji sa pravnom službom OHR-a raditi na izradi navednih podzakonskih akata. Međutim jučer na kolegiju smo dobili informaciju da se iz OHR-a niko nije javio i da taj rad stoji. Naša pravna služba jeste zauzeta, ali mislim da ulazimo u neki mirniji period. Tako da želim da otvorim diskusiju i vidimo u kojem smjeru će ići naše aktinosti na implementaciji dopuna izmjene Izbornog zakona - kazala je jučer Bjelica-Prutina.

VEZANI TEKST - OHR u svom stilu o navodima da su pripremili odluku: Visoki predstavnik je dao do znanja CIK-u...

Također, Schmidt je tražio da CIK do 2. novembra donese novo uputstvo o načinu popune Doma naroda FBiH.

S obzirom da je do tog roka ostalo još svega nekoliko dana i da se bliži momenat potvrđivanja izbornih rezultata, a da pravila za njihovo provođenje nisu jasna bit će zanimljivo vidjeti kako će CIK pristupiti implementaciji rezultata te da li će biti ispoštovan rok koji je postavio visoki predstavnik.

Iz OHR-a na naš upit zašto još nije došlo do sastanka pravnih timova ove dvije institucije, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.