Potvrđeno je to za Faktor iz CIK-a, a provjera će se vršiti na osnovu informacije organizacije Transparency International BiH. Pored potraživanja firme Analytics Experts, provjerit će se i potraživanja firme Promotiv iz Širokog Brijega od iste političke stranke.

VEZANI TEKST - Zašto je firma za pranje novca otkupila dugove SDP-a: Članovi tvrde da organi stranke nisu donijeli tu odluku

- U skladu sa odredbama iz člana 10. Zakona o finansiranju političkih stranaka, Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka će u postupku revizije i kontrole finansijskih izvještaja izvršiti i provjeru dostavljenih informacija, te će sve utvrđene nepravilnosti navesti u revizijskom izvještaju – kazali su nam iz CIK-a.

Nakon izvršene revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka, a na osnovu nalaza revizije o nepravilnostima i kršenjima odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, CIK će pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti za kršenje Zakona i izreći sankcije političkoj stranci.

- Svaku sumnju o krivičnom djelu koje se može dovesti u vezu s finansiranjem političkih stranaka i finansiranjem izborne kampanje, CIK BiH će prijaviti nadležnom tužilaštvu i drugim organima nadležnim za provođenje zakona – potvrdili su nam iz CIK-a.

Firmi Analytics Experts, koja je glavni akter afere vezane za pranje novca u susjednoj Hrvatskoj, SDP duguje čak 230.000 KM. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je, nakon što se ta informacija pojavila u javnosti, dao šturo objašnjenje da se radi o otkupu ranijeg duga SDP-a, te da ta stranka do sada nije vratila niti jednu KM hrvatskoj firmi.

To objašnjenje je u javnosti nametnulo pitanje zašto bi firma iz Hrvatske koja se bavi pranjem novca otkupila dugovanja SDP-a, te zašto bi izašla u susret ovoj stranci na način da im odgodi otplatu duga.

Zanimljivo je da se iznos otkupljenog duga približno "poklapa" sa iznosom kojeg je SDP dugovao firmi Promotiv iz Širokog Brijega.

VEZANI TEKST - Afera pranje novca: Šta povezuje SDP, HDZ, firmu iz Širokog Brijega i istragu USKOK-a?

SDP je iz nepoznatog razloga u 2018. godini ostao dužan 198.164,30 KM toj firmi koja se bavi iznajmljivanjem dizalica, a koja je osnovana tek u julu 2018. godine, nekoliko mjeseci uoči Općih izbora. U finansijskom izvještaju za 2019. godinu je taj dug "nestao", što upućuje da je firma Analytics Experts otkupila upravo ta dugovanja SDP-a.

I ta je informacija u javnosti nametnula pitanja, s obzirom na to da je teško pronaći smislene razloge zbog kojih bi SDP u izbornoj godini mogao ostati dužan gotovo 200.000 KM tek osnovanoj firmi koja se bavi iznajmljivanjem dizalica.

Nakon što se Željko Komšić kandidovao za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, direktno ugrozivši ambicije predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da ostane u Predsjedništvu BiH još četiri godine, SDP je istaknuo kandidaturu Denisa Bećirovića, što je procijenjeno kao otežavajuća okolnost Komšiću u utrci za Predsjedništvo BiH.