open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
CIK BiH: Nećemo učestvovati u procesu kršenja zakona
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neće učestvovati u procesu kršenja zakona od onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine.
25.05.2022. u 16:13
get url
text

Kako je saopćeno iz CIK-a BiH, nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3.3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države.

- Pojedinci iz institucija Bosne i Hercegovine neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 4. maja 2022. godine prekinuti ili potpuno obesmisliti.

Oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava BiH (član I/2) kojim je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

To je odluka onih, koji činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protivpravan način, izgleda, žele da presudno utiču na svakog birača u Bosni i Hercegovini da uopće ne glasa na izborima 2. oktobra ove godine.

Onaj ko se opredjelio da krši zakon, neka to čini na svoju štetu, a ne na štetu birača i izbornog procesa čiji su neposredni korisnici političke stranke, nezavisni kandidati i birači tj. svi državljani Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom - podvukli su iz CIK-a.

 

Potpuno neodgovorne izjave poput onih da „ima vremena“, „biće novca za izbore“ i tsl., su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. maja ove godine protivpravne, imaju za cilj i da svjesno usmjere ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih (prekluzivnih) rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora.

Svi moramo poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i zakone ove države. Niko nije iznad Ustava i zakona!

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.