Cijena barela na londonskom tržištu prošloge sedmice porasla je 1,6 posto, na 45,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 42,97 dolara.

Tokom sedmice cijene barela dostigle su najviše razine u pet mjeseci jer su američki proizvođači prekinuli proizvodnju u Meksičkom zaljevu uoči udara uragana Laura, prenosi SEEbiz.

Američki su proizvođači zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno ili 83 posto ukupne proizvodnje u Meksičkom zaljevu, a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 miliona barela dnevno ili 15 posto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.

No, kako je oluja prošla bez većih posljedica po naftna postrojenja, cijene su nafte izgubile dio dobitaka.

- Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaljeva i prema preliminarnim procjenama nisu prouzrokovali štetu na bušotinskim postrojenjima ni u rafinerijama, pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju -  kaže Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Stagnacija cijena posljedica je širenja koronavirusa u svijetu i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, koja se neće oporaviti od korona krize tako brzo kako su se ulagači nadali, što dovodi do slabosti potražnje.

 - Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od financijskih burzi. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dugo vremensko razdoblje, posebno na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude - kaže Eugen Weinberg, analitičar u Commerzbank.

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

 - Svima, osim Saudijskoj Arabiji, jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na razine iz 2019. godine barem još do 2022. Najnovija mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugerira da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijsku razinu - poručila je u bilješci klijentima konsultantska firmaPVM Oil Associates.