Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala 1.6 posto, na 55.10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.4 posto, na 52.36 dolara.

Početkom prošloge sedmice cijene su nafte dosegnule nove najviše nivoe u gotovo godinu dana jer su se ulagači nadali jačanju potražnje, dok je, s druge strane, Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u februaru i martu za dodatnih milion barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

- Dodatnim dobrovoljnim rezovima proizvodnje Saudijska Arabija pobrinula se da se na tržištu smanji ponuda - kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Saudijski rezovi sastavni su dio dogovora vodećih proizvođača nafte u svijetu, Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, prema kojem bi većina njih u februaru trebala održati proizvodnju na dosadašnjim nivoima.

Podršku cijenama pružila je i najava novih poticaja američkoj ekonomiji.

Izabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. januara, predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih fiskalnih mjera. Vrijednost paketa iznosi oko 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja COVID-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima, te 1.000 milijardi dolara direktne pomoći kućanstvima.

Međutim, u drugom dijelu sedmice cijene su nafte pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

U Kini je u lockdownu više od 28 miliona ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih 10 mjeseci. Zato se trgovci plaše sporog oporavka potražnje za gorivima.

- Širenje pandemije COVID-19 ponovo je u centru pažnje, a trgovce sve više brinu dugotrajno zaključavanje u Evropi i nova ograničenja u Kini - kazao je Bjornar Tonnage iz Rystad Energyja.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize. Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.