Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 posto, na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 posto, na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle oko 13 posto, prošle su sedmice cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka.

Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika "crnog zlata".

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istovremenog usporavanja ekonomije u SAD-u, Kini i Evropi, te da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetske ekonomije mogle uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta ekonomije očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

- Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati - smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Izgledi za svjetsku ekonomiju igrat će u novoj godini "puno važniju ulogu" u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku oko 89,40 dolara. Na američkom bi tržištu, pak, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.