open-navfaktor-logo
search
Podaci FAO-a
Cijene hrane padaju, jedino šećer skuplji
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su cijene hrane u svijetu pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec, a da su samo cijene šećera zabilježile rast
14.10.2018. u 19:21
get url
text

Svjetske cijene hrane su pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec,  pri čemu su samo cijene šećera zabilježile rast.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su cijene hrane u svijetu pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec, a da su samo cijene šećera zabilježile rast.

Cjenovni indeks koji izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cijena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je u prosjeku 165,4 poena u septembru, u odnosu na 167,7 poena iz augusta, prenosi agencija Rojters.

Iz FAO prognoziraju da će globalna proizvodnja žitarica u 2018. godini iznositi 2,59 milijardi tona, što je za tri miliona tona više u odnosu na prethodnu prognozu iznesenu u septembru, ali i dalje za 63 miliona tona ili 2,4 posto niže u odnosu na rekordan nivo proizvodnje registrovan 2017. godine, piše Capital.

Projekcija FAO za svjetsku proizvodnju pšenice u ovoj godini je skoro nepromijenjena, budući da iznosi 722,4 miliona tona, što je, kako ocjenjuje Rojters, najmanja proizvodnja od 2013. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.