Svjetske cijene hrane su pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec,  pri čemu su samo cijene šećera zabilježile rast.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su cijene hrane u svijetu pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec, a da su samo cijene šećera zabilježile rast.

Cjenovni indeks koji izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cijena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je u prosjeku 165,4 poena u septembru, u odnosu na 167,7 poena iz augusta, prenosi agencija Rojters.

Iz FAO prognoziraju da će globalna proizvodnja žitarica u 2018. godini iznositi 2,59 milijardi tona, što je za tri miliona tona više u odnosu na prethodnu prognozu iznesenu u septembru, ali i dalje za 63 miliona tona ili 2,4 posto niže u odnosu na rekordan nivo proizvodnje registrovan 2017. godine, piše Capital.

Projekcija FAO za svjetsku proizvodnju pšenice u ovoj godini je skoro nepromijenjena, budući da iznosi 722,4 miliona tona, što je, kako ocjenjuje Rojters, najmanja proizvodnja od 2013. godine.