open-navfaktor-logo
search
Proces koji traje
Cijena se još ne zna: Ko će platiti VAR u Premijer ligi BiH
Sudijski videoasistent - VAR, uskoro bi mogao zaživjeti i na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovine, a finansirat će ga Svjetska fudbalska federacija.
30.01.2020. u 18:37
get url
text

Istina još se ne zna kada će biti korišten u Premijer ligi BiH, jer je Fudbalski savez BiH tek jučer imenovao Elmira Pilava za projekt menadžera za implementaciju VAR sistema u PL BiH.

U razgovoru za Faktor on nije mogao reći koliko će ovaj projekat koštati, ali je otkrio da će se finansirati iz FIFA Forward Programa.

- O odluci koju je jučer donio Izvršni odbor N/FSBiH obavijestili smo Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) i zatražili inicijalni sastanak na kojem bismo trebali dobiti smjernice i detalje o narednim aktivnostima - kazao je Pilav, dodavši:

- Stoga, u ovom trenutku je teško reći kada bi VAR mogao zaživjeti na našim terenima. Recimo, samo edukacija sudija traje godinu dana. Također, potrebno je pripremiti i tehničku podršku. Sve je to proces koji traje, a u koji ne možemo ulaziti prije nego što održimo sastanak sa IFAB-om. A od sastanka će ovisiti i ko će još biti uključen u implementaciju VAR-a u Premijer ligi, da li neko iz Komiteta za sudije i suđenje, ili neko iz TV kuća, koje će biti tehnička podrška... Svi detalji će biti poznati nakon sastanka.

Pilav je otkrio da je nemoguće očekivati da uspostavimo centralizovani VAR sistem sa jednom VAR sobom, koji koriste Njemačka ili Turska.

- Centralna VAR soba u Turskoj smještena je u prostorijama Trening-centra FS Turske i signal sa svih stadiona u djeliću sekunde stiže na jedno mjesto. Za to su potrebni posebni tehnički uvjeti i optički kablovi koji se u BiH ne koriste. Izvjesnija je opcija da na svakom premijerligaškom stadionu bude po jedna VAR soba ili specijalno opremljeno vozilo, reportažna kola, koja će biti u potpunoj funkciji VAR-a - objašnjava Pilav.

Još je rano govoriti i o broju kamera koje bi koristio VAR u PLBiH. U Hrvatskoj, koja će od proljetnog dijela sezone VAR koristiti na svim stadiona, a većina utakmice će se raditi sa šest kamera (centralna, dvije ofsajd, jedna na suprotnoj strani i po jedna iza golova), s tim da će za derbije biti u funkciji osam i više kamera.

VAR se primjenjuje samo u četiri situacije

- golovi i prekršaji koji su doveli do golova
- odluke o jedanaestercima i prekršajima koji su do njih doveli
- prekršaji za direktni crveni karton
- pogrešno identificiranje pri dodjeli žutog ili crvenog kartona

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.