open-navfaktor-logo
search
Energičan stav
Christine Lagarde: Kriptovalute ne vrijede ništa
Christine Lagarde, predsjednica Evropske centralne banke, izjavila je da kriptovalute nemaju vrijednost. Oni se ne zasnivaju ni na čemu i ne postoje osnovna sredstva koja mogu poslužiti kao spas.
24.05.2022. u 14:28
get url
text

Zbog toga Lagarde i dalje smatra kripto imovinu visoko spekulativnim i vrlo rizičnim instrumentima.

- Kripto valute se ne zasnivaju ni na čemu, jer niko nikada nije ništa uložio u njih - izjavila je Legarde za nizozemsku TV.

Pozvala je vlasti da zaštite neiskusne investitore od velikih investicija u kriptovalutama. Vrijednost kriptovaluta je nedavno znatno smanjena. Riječ je o najvećem padu vrijednosti od novembra ove godine kada su ove valute imale najvišu vrijednost ikada.

- Zabrinuta sam za one koji misle da je riječ o nagradi, koji ne razumiju rizike, koji će izgubiti sve i koji će biti užasno razočarani. Zbog toga smatram da kriptovalute trebaju biti regulisane - istakla je Lagarde.

Lagarde je govorila i o uvođenju digitalnog eura. 

- Valute će biti digitalne kada njima bude upravljao bankarski sistem. Digitalni euro je sada bliska perspektiva i ECB vjeruje da može biti veoma važno sredstvo za ekonomiju. S vremena na vrijeme, ali u međuvremenu će biti potrebna pravila kako biste izbjegli povredu s kriptovalutama - kazala je Legarde. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.