open-navfaktor-logo
search
Nakon pretraga
Christianu Eriksenu će biti ugrađen ICD - elektrostimulator srca
Morten Boesen, doktor fudbalske reprezentacije Danske, potvrdio je da će Christianu Eriksenu morati biti ugrađen ICD.
17.06.2021. u 10:47
get url
text

- Christian je prošao razne pretrage i odlučeno je da će mu biti ugrađen ICD. Ovaj je uređaj potreban nakon srčanog zastoja. Christian je prihvatio ovo rješenje, a plan su potvrdili nacionalni i međunarodni stručnjaci - kazao je Morten Boesen, prenosi Berlingske.

Riječ je o ugradbenom kardiocerter defribrilatoru (engl. implantable cardioverter defibrilator – ICD), elektronskom uređaju sličnom elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta. Napajan je posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave srčanog zastoja ili nagle srčane smrti.

Osim liječenja opasnih tahikardija, današnji moderni ICD ima i sve mogućnosti standardnog elektrostimulatora srca za liječenje bradikardija.

ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

Eriksen je kolabirao u finišu prvog poluvremena meča 1. kola između Danske i Finske koja je odigrana u subotu. Brzom intervencijom medicinske službe spašen mu je život nakon što je doživio srčani zastoj.

Trenutno je smješten u bolnicu Rigshospitalet u Kopenhagenu, a poznati engleski kardiolog poručio je kako je upitno da li će danski veznjak nastaviti profesionalnu karijeru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.