open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Christian Schwarz Schilling: Koalicija Čovića i Dodika predstavlja kraj države BiH
Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling, s druge strane, Zovkine istupe ocjenjuje kao „opasan nacionalizam“
25.11.2018. u 08:38
get url
text
Christian Schwarz Schilling

Zastupnica HDZ-a Hrvatske u Evropskom parlamentu i bivša ambasadorica BiH Željana Zovko optužila je Tursku i Islamsku zajednicu u BiH za direktni utjecaj na izbor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tokom rasprave u Vanjsko-političkom odboru Evropskog parlamenta, Zovko je istakla da se Evropska unija (EU) konačno mora suočiti sa stranim utjecajima na unutarnje odnose u BiH, navodeći pri tome posjetu Erdogana Sarajevu nekoliko mjeseci prije izbora i naglašavajući da je Islamska zajednica u BiH dala instrukcije bošnjačkim porodicama da iz svake barem jedan član glasa za Komšića, "tako da je hrvatski član Predsjedništva izabran većinom muslimanskim glasovima".

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling, s druge strane, Zovkine istupe ocjenjuje kao "opasan nacionalizam".

- HDZ, koja sebe smatra jedinim predstavnikom Hrvata, žali se što su birači izabrali drugog, a ne njihovog kandidata. To je providna igra, kojom se iz Hrvatske vrši utjecaj na susjednu zemlju BiH. Tvrdnje o nelegitimnosti Komšićevog izbora su neutemeljene, zbunjujuće i nezakonite - kaže Schwarz Schilling za Deutsche Welle.

S tim u vezi, on ukazuje i na izjavu šefa Kluba poslanika Evropske narodne partije EVP Manfreda Webera, koji je, ne bez razloga, upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma u zemljama članicama EU.

- Problem je što se zakoniti izbor Komšića pokušava proglasiti nelegitimnim. To je nevjerovatno izvrtanje činjenica - kaže Schwarz Schilling, inače političar CDU-a.

Bivši visoki predstavnik dodaje da je dovoljno da se pogleda kakve stavove zastupa Komšić koji predstavlja nenacionalističku, liberalno-građansku opciju. Podsjeća da je rekao da mu je kao članu Predsjedništva jasno da predstavlja sve građane BiH. Stoga, po Schwarc-Schillingovom mišljenju, Hrvatska pravi dvostruku grešku jer samo gleda na etničku pripadnost građana BiH i uz to se još miješa u izbore susjedne zemlje BiH.

Zovko, inače nekadašnja amabsadorica BiH, izazvala je kontroverze u Briselu i izjavom da je BiH nenormalna država, u kojoj, kako je rekla, stranci godinama kreiraju političke odnose. Tako veliki interes Hrvatske za BiH ona je objasnila činjenicom da u BiH živi 500.000 Hrvata, građana EU-a, te da je Hrvatskoj u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH. Naglasila je i da je Evropski parlament usvojio do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude "srednji put koji se nalazi između dva ekstrema separatizma i unitarizma”. Jedino rješenje za BiH jeste, po mišljenju Žejane Zovko, srednji put, a to je "federalizacija i implementacija preporuka Evropskog parlamenta".

- To nije srednji put već je to pokušaj da se formira treći entitet, za šta se HDZ već dugo bori - ocjenjuje Schwarz Schilling i dodaje da se to sve radi u koaliciji sa Dodikom, koji ovakav razvoj situacije već duže vremena podržava.

Bivši šef OHR-a u Sarajevu kaže da je Dodik dovoljno pametan da to sada ne spominje, ali da će otvoriti ovo pitanje kada dođe pravi trenutak i kada odluči da raspiše referendum za otcjepljenje.

- Stoga ta koalicija između HDZ-a, odnosno Čovića i Dodika, koji je sada kao predstavnik srpskog naroda ušao u Predsjedništvo, zapravo predstavlja kraj države BiH. To je ono što se krije iza svih ovih izjava Željane Zovko u EP. Stoga se sve upornije govori o decentralizaciji odnosno fereralizaciji. A to ne znači ništa drugo do put ka Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj - analizira Schwarz Schilling.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.